Попри те, що зараз Анастасія навчається в Школі мистецтв Нью-йоркського університету, фільм знімали в Україні, поблизу Києва. Вся команда, що працювала над стрічкою, також була українською.

В інтерв’ю «Голосу Америки» Анастасія Євченко розповіла, що задум зняти сюрреалістичну стрічку у неї виник після відвідин виставки американської художниці-сюрреалістки Доротеї Таннінг. «Я помітила картину «День народження», яка зображує нескінченний коридор дверей, і задумалася, що це могло означати. І тоді я зрозуміла, що хотіла б підійти до створення фільму як сюрреаліст», — сказала вона.

Однак тема фільму, на жаль, дуже реалістична для України — війна. Коли людина народжується, перед нею відкривається багато дверей. Подальший шлях залежить від того, які двері відкриє сама людина. Які двері зміг би відкрити солдат, якби не було війни? І чи будуть ці двері, якщо одного дня їх спробують спалити? Такі філософські питання ставлять автори стрічки, яку, до речі, було знято лише за три дні. Зйомки відбувалися торік у липні.

У грудні прем’єра на міжнародному фестивалі World Cinema Milan принесла першу нагороду. Її отримала виконавиця головної жіночої ролі Вікторія Левченко як найкраща акторка короткометражної стрічки. У лютому 2020 року фільм відзначили нагородою кінофестивалю London International Filmmaker Festival «Найкраща операторська робота у короткометражному фільмі» (Євген Кирей). «Якщо було завтра» також став переможцем премії EUROPEAN Cinematography Awards  в номінації «Найкращий експериментальний фільм» в Амстердамі. У Франції українську стрічку було відзначено нагородою «Кращий експериментальний фільм» на фестивалі Around International Film Festival Paris у квітні 2020 року та в чотирьох номінаціях Nice International Film Festival: кращий оригінальний сценарій, монтаж, режисура та кращий актор головної ролі короткометражного фільму, повідомляє Укрінформ.

Фото з відкритих джерел