На знімку: 19 грудня 2014 року. Анатолій Матвієнко на облаштуванні садиби Святого Миколая в с. Тишківці.

Сумна звістка про те, що саме в ніч на 22 травня не стало народного депутата шести демократичних скликань Анатолія Матвієнка, неабияк сколихнула мешканців села Тишківці Городенківського району. Бо саме цього дня, починаючи із 2008 року, тут відбувалися урочистості. Громада та численні гості збиралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку з нагоди чергової річниці перепоховання Кобзаря на Чернечій горі в Каневі. Віддавали шану героям біля пам’ятника командармові УПА Романові Шухевичу, чия родинна колиска тут — у Тишківцях. Неодмінно відвідували Музей історії визвольних змагань та села Тишківців імені Романа Шухевича, музей-резиденцію родини Шухевичів і, звісно, гостинну садибу Святого Миколая.

Тут, на родинному обійсті професорки, проректорки з наукової роботи Київського національного лінгвістичного університету Ольги Матвієнко, дружини Анатолія Сергійовича, ще в 2006 році започаткували районне дитяче свято 19 грудня, на «зимового» Миколая. Опісля стали проводити й «літнього». І подвір’я стало місцем творчих майстерень. Різноманітні конкурси, тематичні виставки дитячих робіт, змагання відбувалися на різних локаціях.

Натхненником усіх цих дійств та справжнім непосидющим гвинтиком був Анатолій Матвієнко. Він ініціював змагання в громаді: на кращого коня, корову, садибу, вулицю. Відзначали поважних мешканців Тишківців та багатодітні родини. Спортивні й туристичні дійства збирали дітей з усього краю.

«Анатолій Матвієнко був дуже вимогливим і спуску не давав нікому. Закручував так роботу, що, здавалося, неможливе ставало реальністю. Всесвітній з’їзд родини Шухевичів, Форум українських родин — лише найвагоміші ініціативи нашого щирого натхненника та порадника. Коли майже зовсім розвалили історичне, але аварійне приміщення Народного Дому, ніхто й уявити не міг, який красень невдовзі постане на його стінах. Вислухати поради кожного, підтримати словом і допомогою, дати слушні настанови — всім цим запам’ятається нам добрий друг Тишківців. А головне — вагомими справами, які докорінно змінили село не лише візуально, а й через свідомість нашої громади», — розповів сільський голова Тишківців Іван Пронич.

У Тишківцях за десятиліття побувало чимало поважних гостей з-за океану та з різних країн. Тут за ініціативою подружжя Матвієнків та народного депутата восьмого демократичного скликання Михайла Довбенка відпочивають діти зі східних областей. Гуртувалися політичні однодумці, науковці, митці, етнографи, краєзнавці. В оновленому Народному Домі проводять всеукраїнські конференції. Усі ці надбання стали частиною культурно-освітнього життя не тільки села, а й цілого краю.

Фото Миколи МАЦЮКА.