Незважаючи на обставини, парламентаріям вдалося ухвалити важливі закони і налагодити ефективний законодавчий процес на рівні роботи комітетів. Чого очікувати від запровадження ринку землі, чи відбудуться восени місцеві вибори, та які правила запровадять для парламентської більшості? Про це глава парламенту розповів у інтерв'ю одному з телевізійних каналів.

Майже всі політичні сили займали конструктивну позицію

Робота Верховної Ради в умовах карантину була не простою, але нічим особливим не вирізнялася. "Ми дійсно більше працювали в комітетах, аніж в режимі пленарних засідань, тому що карантин, запроваджений по всій державі, відобразився і на роботі парламенту", - сказав він. Очільник законодавчого органу влади поінформував, що народні депутати об'єдналися в декілька робочих груп, які працювали над ініціативами, необхідними країні для більшого ефективного протистояння COVID-19. На цих платформах робота тривала іноді й до четвертої ранку, наголосив Д. Разумков. Майже всі народні депутати та політичні сили займали конструктивну позицію, розуміючи виклики, наголосив він.

"Такі законопроекти отримували понад три сотні голосів, - підкреслив Д. Разумков, - і це демонструвало ту ефективність, з якою мені, як Голові Верховної Ради, хотілося б, щоб працював український парламент. На жаль, це не завжди так. Але й багато нашої роботи не видно, багато моментів відбувається поза лаштунками, а не на телеекранах. Але думаю, що Верховна Рада продемонструвала - вона може працювати в будь-яких умовах, навіть в унікальних - пов'язаних із коронавірусом".

Закон про ринок землі - збалансований і враховує пропозиції від аграрних асоціацій

Протягом останніх місяців народні депутати розуміли, що є законопроекти, які потребують менше політики та більше ефективності. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у своєму телеінтерв'ю. Серед таких законопроектів, за його словами, - й закон про ринок землі. "Як і в будь-якому законопроекті, й у цьому є свої плюси і мінуси", - відзначив глава законодавчого органу влади. Та остання редакція, за його словами, - достатньо збалансована і враховує всі пропозиції, які надійшли, в тому числі, й від аграрних асоціацій. Саме з ними було багато питань та дискусій щодо першого варіанта, який надійшов від уряду.

Д. Разумков акцентував, що ініціатива про 200 тисяч гектарів надійшла саме від Кабміну і її дуже не підтримували народні депутати. Однак після цього редакція закону змінювалася кілька разів. І той варіант, який ухвалили під час карантину, - це прийнятний конструктивний варіант усіх ініціатив. Дію закону відкладено на 2021 рік, тому народні депутати мають усі можливості для того, щоб привести у відповідність необхідну законодавчу базу, наголосив Д. Разумков. Він також підкреслив, що цей час піде для того, щоб створити належні умови для внутрішнього виробника та споживача. "Думаю, за цією галуззю майбутнє не лише для України, а й для усього світу. А в посткоронавірусних умовах - це достатньо серйозна карта, яка може бути розіграна нашою державою, - наголосив Д. Разумков. - Те, що залежатиме від Верховної Ради і від мене особисто, ми будемо робити і конструктив тут є".

Потрібен механізм, який не дозволить одному народному депутату блокувати роботу парламенту

Парламент у цьому скликанні зіткнувся з дуже специфічною ситуацією, якої раніше не траплялося. Спочатку це був ринок землі, а згодом - закон про банки. "Нехай мені мої колеги вибачать, але це правочний спам, - сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у інтерв'ю одного з телеканалів. - Це навіть не я так трактую, це слова європейських партнерів. Проблема навіть не в кількості правок. Вони - суперечать одна одній. І робилося це не для того, щоб закон став більш якісним чи ефективним, а для того, щоб заблокувати процес. Але це не є механізмом роботи. Проблема в тому, що запущено можливості, через які завтра будь-який народний депутат зможе заблокувати будь-який законопроект, внісши до нього, скажімо, 50 тисяч поправок. Такий документ просто ніколи не виноситимуть у зал, бо пройти таку кількість поправок - це багато місяців і ніхто на таке не піде".

Закон, який регулює правила банківської діяльності, і до якого надійшло 16 тисяч поправок, вдалося пройти завдяки ухваленим змінам до Регламенту. Дмитро Разумков пояснив, чому народні депутати обрали саме цей варіант виходу із ситуації. За його словами, ці зміни зареєстрували в парламенті ще в серпні минулого року і закон був повністю готовий до другого читання. А до нового законопроекту могло надійти ще кілька десятків тисяч поправок, наголосив Д. Разумков. "Ми виходили з тих механізмів, які були в парламенту", - сказав він. Саме тому не було можливості встановити термін дії законопроекту, чи якісь інші обмежувальні інструменти.

"Моя особиста думка полягає в тому, що в Регламенті має бути механізм, який би не дозволив одному народному депутату заблокувати роботу Верховної Ради, - підкреслив глава парламенту. - Але її не поділяє багато моїх колег".

Місцеві вибори, як і матч, мають відбутися за будь-якої погоди

"Нині я не бачу передумов, які могли б скасувати місцеві вибори. Бо інакше потрібно змінювати Конституцію. А це фактично нереально. Якщо ми не побачимо, не дай Боже, дуже поганої ситуації (йдеться про ймовірну другу хвилю коронавірусу. - Ред.), вибори відбудуться восени", - зауважив Д. Разумков. Щодо виборів в ОРДЛО, які влада прагне провести одночасно з місцевими виборами по всій країні, то, за словами глави парламенту, вони можливі лише, якщо відбуватимуться за законами України та на принципах демократії. "А тому потрібно, щоб на цих територіях можна було проводити вибори в демократичний спосіб з доступом всіх політичних сил. Це мають бути дійсно вибори. І для цього необхідно реалізувати багато передумов", - підкреслив Голова Верховної Ради. Водночас він додав: "Станом на сьогодні ситуація така, що їх проводити не можна, а як буде восени - давайте дочекаємось і побачимо".

За словами Д.Разумкова, він не долучений до процесу розбудови стратегії на місцевих виборах, адже посада Голови Верховної Ради - достатньо відповідальний сектор роботи і забирає багато часу. Проте глава парламенту перебуває в постійній комунікації з керівником партії Олександром Корнієнком і представниками депутатського корпусу, які відповідають за роботу в тих чи інших регіонах.

Над законопроектом про опозицію працює робоча група

Декілька тижнів тому розпорядженням Голови Верховної Ради створено робочу групу з підготовки законопроекту про парламентську опозицію. "Нині законопроект опрацьовується, я спілкувався з колегами, всі задоволені. Сподіваюсь, протягом цієї сесії законопроект буде готовий. Я не дуже впевнений, що ми зможемо його розглянути, але сподіваюсь, що восени ми це зробимо", - наголосив Д. Разумков.

Коментуючи ситуацію щодо опозиційних законопроектів, глава парламенту зауважив, що "ситуація різна". "Вони можуть бути не рекомендовані профільним комітетом для включення до порядку денного, іноді ці законопроекти є перехідними, частина з них або вже втратила актуальність, або норми були прописані в інших законопроектах. Якщо подивитися і підняти законопроекти тих чи інших політичних сил, включені у порядок денний сесії, то дійсно, більшість від партії "Слуга народу", але саме ця політична сила, діючи на правах коаліції, повинна брати на себе відповідальність", - сказав Голова Верховної Ради, додавши: щотижня кількість законопроектів від опозиційних політичних сил зростає. "Цифри міняються, іноді вони відповідають балансу, про який говорять у відсотках. Наприклад, минулого тижня 14 законопроектів було від фракції "Голос". Якщо подивитися список авторів того чи іншого законопроекту, який вважається від більшості, то вони часто є спільним доробком українського парламенту", - наголосив Д.Разумков.

Голова Верховної Ради нагадав, що раніше законопроекти від опозиції виносились до зали у середу, але депутатів у сесійній залі було мало і вони зазвичай не ухвалювались. "Давайте подивимось, як працює сьогодні парламент і в середу, і в п'ятницю, і які закони приймаються у ці дні", - зауважив політик. Нині український парламент повинен працювати в режимі планування законотворчої роботи, переконаний політик. Під час формування пропозицій від різних депутатських фракцій і груп, єдиним, хто вніс законопроект про опозицію, був Руслан Стефанчук, наголосив глава парламенту. "Жодна з політичних сил, яка сьогодні розповідає про важливість закону про опозицію, цього не зробила", - додав він.

Водночас Д. Разумков повідомив, що законопроект про гральний бізнес наступного пленарного тижня не розглядатимуть.

"Законопроект потребує доопрацювання. Тривають палкі дискусії, як серед депутатів, так і в суспільстві. Є спірні моменти, які, можливо, потрібно прибрати. Бо зарегульованість не додає ефективності. Це не означає, що повинна бути вседозволеність, але система має працювати ефективно, швидко і якісно. Чим менше буде бар'єрів, тим більше буде можливостей", - сказав Голова Верховної Ради і додав: щойно законопроект буде готовий - будемо виносити його в зал.