Нова автомашина, новий меблевий гарнітур, кухонна техніка, розкішне вбрання чи товари повсякденного попиту за ціною, мало не на третину нижчою, ніж це було до пандемії! І пропозиція безмежна – обирай, що до вподоби…

Проте німці нині не поспішають викладати за товар навіть значно зменшену його вартість, надаючи перевагу економії – через страх перед можливими проблемами в майбутньому. Тож реальність така, що пропозицій хоч відбавляй, а попит на них низький.

Експерт у галузі грошового ринку з Німецького економічного інституту Маркус Демарі пояснює, що річ у великій загрозі, котра підстерігає нині ФРН: цілком реально, що країна може зіткнутися дефляцією – процесом постійно падаючих цін. Така ситуація є отрутою для економіки, оскільки споживачі та підприємства спекулюють на цінах, котрі постійно знижуються.

Незважаючи на те, що споживання вважається двигуном для відновлення економіки, все діє навпаки. І навіть на те, що уряд ФРН спрямував 750 млрд євро на допомогу компаніям, котрі постраждали від пандемії коронавірусу. Проте отримувачі не інвестують ці кошти у виробництво, пояснюючи, що вони – не для нових вливань.

Також експерт у галузі грошового ринку Маркус Демарі вважає, що фінансова допомога не вкладається у нові дослідження чи їхній розвиток. Вона – для підтримання життя компаній і виплати заробітної плати. Тож поки що хоч би яка була пропозиція, але попит на неї буде низький. А про інвестиції можна буде вести мову тоді, коли економіка знову почне зростати, підсумовує експерт.

Тим часом, за даними федерального агентства з працевлаштування, 840 тисяч компаній Німеччини подали заявки на переведення своїх працівників на неповний робочий день. Це означає, що всі ці компанії мають потребу в державній допомозі.

Тож у такій ситуації падіння цін не обов’язково означає радість для споживачів. Та й не всі товари та послуги в результаті пандемії подешевшали. Приміром, ціни на перукарські та чимало інших послуг нині зростають, оскільки підприємці змушені сплачувати за додаткові витрати у зв’язку з вимогами щодо безпеки клієнтів.

Берлін.