На адресу головного редактора газети «Голос України» надійшов колективний лист від працівників Чернівецької митниці Чіка Г.Г., Зігрюка В.А., Поцілуйка Г.В., Тофана П.Г., Заічкова Д.М., у якому вони висловлюють незадоволення проходженням реформ на Чернівецькій, а нині Буковинській митниці, та діями в.о. начальника митниці ДФС, якому доручено проведення цих реформ.

Автори листа наголошують на тому, що без жодних чітких пояснень їх відсторонено від роботи, вони не отримують надбавок, премій та іншого заохочення, маючи лише голі ставки. Людей турбує невизначеність і відсутність чіткого плану дій щодо них, попри те, що всі прагнуть у цей нелегкий час залишитися на роботі. Адже мають сім’ї, які потрібно годувати, вибрали митну службу, як власну перспективу, втративши інші можливості. Проте, найбільше вони переймаються недотриманням керівництвом чинного трудового законодавства, яке порушує їхні законні права на працю, наголошує Георгій Чіка.

Наводимо вам головні тези, озвучені цими працівниками.

«Ми хочемо повідомити, що, на нашу думку, Добровольський І.Б. виключно з особистих мотивів, прикриваючись процесом реофрмування митних органів, порушує законодавство, зокрема, наше право на працю і державну службу. Одже, у грудні 2019 року він, як головний інспектор Чернівецької митниці ДФС, призначається в.о. начальника цієї ж митниці та розпочинає доручену йому реорганізацію з того, що складає та затверджує план, у якому сам собі визначає завдання одних посадовців звільнити, а інших перевести до Буковинської митниці Держмитслужби. Те, що таке завдання не ставилося ні Кабінетом Міністрів, ні керівництвом ДФС України не турбувало пана Добровольського. І з того, як розвивалися події виникає думка, що його також не хвилюють ні Конституція України, ні інші закони.

Всупереч законодавству про державну службу посадовець відряджає окремих працівників митниці, з якими йому, за його словами, «не по дорозі», для безстрокового додаткового вивчення митного законодавства, ігноруючи існуючі вимоги щодо професійного навчання державних службовців, результати оцінювання їхньої службової діяльності, вимоги щодо відряджень службовців і документообігу тощо. Таке собі «вічне навчання» без мети, завдань і строків.

Також йде мова про звуження посадових обов’язків держслужбовців до єдиного завдання – додатково вивчити законодавство. При відсутності посадових інструкцій та невизначення робочих місць працівників на час реорганізації. Цим виконуючий обов’язки не забезпечує рівні можливості у професійній підготовці та праці, не забезпечує розгляд звернень громадян та не надає обґрунтовані відповіді у встановлені законодавством терміни, діючи не у рамках законодавства, а на свій розсуд. Не надаючи інформації про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, як про терміни звільнень та можливість їм запобігти.

Фактично нас, державних службовців взято у заручники без урахування нашого бажання продовжувати державну службу, що зафіксовано у відповідних заявах і зверненнях.

Ми припускаємо, що Добровольського І.Б. дратує той факт, що працівники у законний спосіб захищають своє право на працю і державну службу, звертаючись до керівництва структури, у правоохоронні органи, суд і ЗМІ. Хоча вважаємо, що саме він до служби, як і до процесів її реформування, має дуже відносний стосунок. Що, можливо, такий результат є наслідком власного невігластва, некомпетентності, неправомірної поведінки, яка, у свою чергу, є спробою дезавуювати власні провали в роботі?»

Ігор Добровольський так прокоментував закиди на свою адресу.

«Всі накази і розпорядження видаються у межах повноважень керівника митниці та у суворій відповідності до норм законодавства України, а також Положення про Чернівецьку митницю ДФС згідно з  Регламентом Чернівецької митниці ДФС. Вони обов’язково проходять погодження юридичної та кадрової служби митниці. Шкода, що дехто наші кроки, пов’язані з реформами, сприймає через призму особистої ситуації. Хочу наголосити, що ніхто не порушує права на працю та державну службу осіб, котрі звернулися до газети. Адже вони знаходяться на посадах державної служби в Чернівецькій митниці ДФС. А стосовно їх переведення до інших територіальних органів, то у мене нема жодного листа-погодження про їх працевлаштування у цих органах», – пояснив Ігор Добровольський.

Також наш журналіст провів колективне інтерв’ю з авторами листа у редакцію. У ході розмови опоненти Добровольського І.Б. заявили, що єдиною метою зверення є повернення кожного до повноцінної роботи, вимога поважати їхні права і створити нормальні умови для продовження служби. За кожним стоїть сім’я, митниці віддано кращі роки, через що, можливо, втрачено інші перспективи у різних галузях, у тому числі у бізнесі. Як наголосив один з авторів листа – Георгій Чіка, чи не найважливішим для них є питання захисту власної честі, гідності та службової репутації. Але наразі, за його словами, посадові обов’язки не розроблені, робочі місця не визначені, від відвертої розмови для розставляння крапок над «і» пан Добровольський ухиляється.

Та коли вже верстався цей матеріал стало відомо, що наказом в.о. голови ДФС України Сергія Солодченка від 28 травня 2020 року № 553-о «у зв’язку зі службовою необхідністю виконання обов’язків начальника Чернівецької митниці ДФС покладено на Жижияна І. Є.» Відповідно вказано, що слід «вважати таким, що втратив чинність 28.05.2020 наказ ДФС України від 19.03.2020 № 228-о «Про покладання обов’язків на Добровольського І. Б.» Таким чином, ситуація на Чернівецькій митниці ДФС змінюється, і, відповідно, питання порушені у листі розглядатимуться іншою особою.

Ми повідомимо вам про розвиток подій у наступних числах газети.

Вл. інф.

Фото з відкритих джерел.