У перший день літа, коли весь світ відзначає День захисту дітей, під час онлайн-брифінгу представники уряду розповіли про важливі свої ініціативи та рішення, спрямовані на захист прав та розвиток юних українців. Міністр соціальної політики Марина Лазебна розтлумачила нововведення: «Сьогодні на засіданні уряду, яке пройшло під гаслом «Разом заради дітей», було схвалено вісім законопроектів, прийнято 17 постанов та одне розпорядження.

Серед нововведень першочерговим залишається питання безпеки: змінено систему захисту дітей, постраждалих від жорстокого поводження; посилено відповідальність за продаж неповнолітнім електронних сигарет; підвищено допомогу тим, хто отримав поранення у збройних конфліктах. Також віднині під час розлучення батьків дітей залучатимуть до прийняття рішень, що їх стосуються.

Затверджено нові важливі рішення і щодо реформування інтернатних закладів, розвитку соціальних послуг та забезпечення сиріт сімейними формами виховання. Держава взяла на себе відповідальність за майже 92% з 70 тисяч неповнолітніх, які мають рідних, але виховуються в інтернатах. І вже підготовлено законопроект, в якому буде збільшено розмір виплат на дітей, які перебувають під опікою.

1 червня уряд схвалив законопроект, який надає право сиротам та позбавленим батьківського піклування після досягнення 23 років отримати житло або грошову компенсацію для вирішення цього питання.

Також вдосконалено систему надання та механізм моніторингу за якістю соціальних послуг, посилено відповідальність органів місцевого самоврядування за допомогу сім’ям з дітьми на ранніх стадіях вразливості. Всі ці рішення уряду спрацюють на створення кращого майбутнього для наших дітей».

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.