На знімку: біля поховання Баал Шем Това знаходяться й інші могили іудейських праведників. Тисячі людей залишили там свої записки із потаємними проханнями. Попросити про сокровенне може будь-хто.

Кажуть, на різних вулицях одночасно запалали десятки будівель. Водовози опустили руки — не знали, куди бігти, що гасити. Місцеві жителі налякано дивились на шалений танець вогню, боячись, що він перекинеться на їхні будинки, і згорить все. Влада розгубилась...

І тільки євреї, чиї будинки палали, не просто зберігали спокій, а ще й веселились, радо усміхались один до одного, від збудження мало не пританцьовували на місці.

Та що найдивніше — все це відбувалось під час похорону. Меджибіж ховав Баал Шем Това, провидця, цілителя, духовного наставника. І було це у 1760 році.

Утім, чи було це насправді, сказати важко. Хоча саме так і досі переповідають ту давню історію у Меджибожі, містечку, що у Летичівському районі на Хмельниччині. А розповідаючи її, сміються й донині. Й от чому.

Баал Шем Това знали не тільки у Меджибожі. До нього як до цілителя приходили люди з усієї округи. А ще він славився тим, що міг предрікати майбутнє. Тож багатьом було цікаво, що чекає на них завтра. Одного разу провидець сказав:

«Наближається мить, коли мене не стане. В цей день у Меджибожі станеться природне лихо. Містечко може затопити, захопити вогнем або пройде землетрус — обирайте, на що погоджуєтесь». Євреї порадились і з усіх лих обрали пожежу.

Усе сталось так, як і передрікалось. У день похорон вулиці запалали. І євреї дуже цьому зраділи, бо все своє майно і статки вони ...наперед застрахували.

Тільки завдяки цій історії цадика могли б запам’ятати на століття. Але він увійшов в історію завдяки іншому. Баал Шем Тов став засновником і духовним керівником нового вчення, що вказувало свій шлях служіння Богу. У нього з’явились учні та послідовники, які розповсюдили це вчення спочатку по Європі, а потім і по світу. Так зародився хасидизм.

Після цадика практично не залишилось ніяких літературних праць. Хіба що окремі вислови, котрі все-таки записали його учні. Одним з них був такий: «Людина — ніби сходи, які вершиною упираються в небо; всі її діяння і слова впливають на небесні сфери».

Баал Шем Тов не помилявся, він сам став тією сходинкою, по якій піднялись його нащадки і його вчення. А останнє теж вплинуло на формування сучасного світу. Сьогодні весь хасидський світ з’їжджається до Умані, аби вклонитись могилі його правнука раббі Нахмана і там зустріти новий рік. Та чому до Нахмана, а не до Шем Това?

Юний Нахман перевершив свого прадіда у деяких справах. Ще підлітком він склав збірку афоризмів «Книга моральних якостей». В тринадцять років вже одружився, але більшість часу віддавав не родині, а молитвам, медитаціям, постам та вивченню Каббали. Очевидно, саме таке праведне життя допомогло йому вдихнути нове життя у хасидизм.

Смерть та поховання раббі теж стали легендами. Сьогодні на його могилі збираються для поклоніння тисячі хасидів. На місце паломництва вони приїжджають, аби вшанувати свого духовного вчителя і відсвяткувати Рош Гашана, іудейський Новий рік. Кажуть, цадик пообіцяв тим, хто зустріне новий рік на його могилі, щастя, радість і достаток гарантовані. Паломники досі вірять у цю обіцянку.

Хоча не відкинеш і того, що вона вже кілька століть допомагає вберегти могилу від забуття.

«Ти знаходишся там, де твої думки. Отож, попіклуйся про те, аби твої думки знаходилися там, де ти хочеш бути», — навчав раббі Нахман. Тож не дивно, що тисячі хасидів якщо не особисто, то хоча б у думках побували на легендарній могилі.

Цадик і досі виконує бажання

Мало хто із паломників, прямуючи до Умані, омине Меджибіж. Досі до могили Баал Шем Това люди йдуть зі своїми проханнями та молитвами і щиро вірять, що святий їх виконає. Надгробок на його могилі облаштований так, що під верхньою плитою є щілина, в яку можна покласти записку. Не тільки хасиди, а й люди різних національностей та вірувань пишуть їх різними мовами. Вони щиро вірять, що цадик їх почує і допоможе.

Просять про різне. Та головне, щоб усі прохання були щирими.

Хмельницький.

Фото автора.