Учора в столиці представники рибопромислових підприємств каскаду Дніпровських водосховищ, а також Миколаївської, Херсонської, Одеської областей розпочали безстрокову акцію протесту під стінами Кабінету Міністрів України. Рибалки обурені небаченою, за їхніми словами, корупцією в Держрибагентстві та цілковитою профнепридатністю керівників рибного відомства. Вони заявляють, що все це може остаточно знищити вітчизняну рибну галузь, а побори інспекторів рибоохорони довели їх до злиднів. Якщо вимоги рибалок не будуть почуті, вони заявляють про готовність своїми човнами і баркасами перекрити рух транспорту в центрі столиці. Зокрема про це в ексклюзивному коментарі нашому кореспонденту заявив Сергій Прокопенко, представник громадської організації «Промисловики Київського водосховища». Він наголосив, що побори відбуваються постійно, а якщо не заплатиш, складається протокол. Щоправда, каже пан Сергій, фактично всі справи в судах вони потім виграють, а такі недолугі протоколи робляться лише з метою вимагання.

...А ресторатори прагнуть працювати

Ще однією акцією (на знімку) її учасники намагалися привернути увагу чиновників від влади до проблем людей, які були задіяні в системі громадського харчування. Як зазначив «Голосу України» президент Української ресторанної асоціації Сергій Трахачов, загалом у цій сфері до карантину працював приблизно мільйон осіб. Це не лише бізнес в особі рестораторів, які мають певну фінансову подушку, а й кухарі, бармени, офіціанти тощо. Нині вони фактично безробітні, адже дозвіл працювати лише літнім майданчикам аж ніяк проблему не розв’язує. По-перше, зазначає Сергій Трахачов, такі літні майданчики мають далеко не всі заклади харчування, до того ж вони дають лише 20 відсотків виручки.

Тому Українська ресторанна асоціація звернулася до МОЗ, і було спільно розроблено правила роботи під час такої нестандартної ситуації, з якою маємо справу. Ці правила вже фактично погоджено з головним санітарним лікарем України, і тепер в асоціації чекають на засідання Кабміну, яке й має дати дозвіл на повноцінну роботу. А поки що представники ресторанної галузі з усіх куточків України з’їхалися до столиці, щоб привернути увагу Кабінету Міністрів і закликати не зволікати з рішенням, адже нині майже мільйон осіб залишається без засобів до існування.