Соцмережами прокотилася хвиля перепостів прем’єри ролика симфонічного оркестру INSO-Львів Львівської національної філармонії із онлайн-записом увертюри до опери Дж. Верді La Forza del Destino/»Сила долі».

Львівський оркестр  єдиний в Україні, а може, й у світі, з оркестрів, хто вперше наважився і зробив онлайн-запис складного класичного твору без використання метронома та не під студійну чи концертну фонограму.

La Forza del Destino/»Сила долі» — це, певно, одна з найкращих увертюр Джузеппе Верді. Фрагменти з декількох арій, котрі увійшли до твору, пронизані гнівом «долі» — ця увертюра доволі коротка, вона драматична, місцями похмура. Вона сповнена сили, що пронизує наскрізь, змушує подивитись у вічність, оглянути життя — стихія наче захлинає.

Пряма мова: «Для нас — оркестру INSO-Lviv, — це унікальний досвід. Як технічний, так і професійний. Адже запис і репетиції відбувалися в час карантину, в ізоляції один від одного. Всі музиканти перебували по власних домівка, так само, як і диригент Ярослав Шемет.

Ми прагнули об’єднати цим виступом людей. Розказати історію, в якій ми не можемо один без одного. Де музика оркестру, як і життя на планеті, взаємопов’язана з кожною обставиною, з кожною дією і кожним із нас».

У проекті взяв участь піаніст-акомпаніатор — Шимон Хоробіньський. Технічне втілення забезпечували звукорежисер Микола Басюк, режисер монтажу Юрій Беденко, відеопродакшн здійснювало ТОВ «Фільм Плюс», креативним продюсером є Михайло Крупієвський.

Проект реалізований за підтримки голови Опікунської ради оркестру Лідії Білас у Львові.

Скірншот автора.