У зустрічі також узяли участь заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк та голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, — інформує прес-служба глави держави.

Освітяни зазначили, що не мали зустрічі з главою держави в такому форматі з 2005 року. Під час заходу обговорили питання оптимізації закладів вищої освіти (ЗВО), розширення їх фінансової автономії, рівень зарплат викладачів та умови, в яких навчаються студенти.

Президент наголосив, що в Україні існує кадровий голод, і цю проблему має вирішувати вища освіта. «Якщо ми нічого не будемо вирішувати саме з вами, то кадровий голод у країні так і залишиться. Цю проблему держава має вирішувати спільно з вищою освітою», — заявив Володимир Зеленський.

Глава держави нагадав, що в Україні навчаються понад мільйон студентів. Багато хто з них не хоче залишатися на батьківщині. А багато з тих, хто залишається, не працюють за здобутою спеціальністю.

«Навіщо ви витрачали свій досвід, навіщо держава витрачала свої гроші, якщо ми потім не можемо залучити цих справді талановитих студентів?» — звернувся Президент до учасників зустрічі.

Зі свого боку Сергій Бабак заявив, що завдання Комітету з питань освіти, науки та інновацій і парламенту загалом — створити законодавчі умови для розвитку системи вищої освіти та її подальшої еволюції. Наразі Верховна Рада вже зробила окремі кроки щодо змін у системі фінансування університетів, які стимулюватимуть покращення якості освіти. Тепер у контрактах з ректорами з’являться показники ефективності за певний час і механізми перевірки цих показників.

«Наші плани до кінця 2020 року діляться на дві частини: тактичні плани — це проведення вступної кампанії, і фінансова автономія. У нас є багато планів. Комітет завжди відкритий до співпраці», — зазначив Сергій Бабак.

Очільники провідних вишів наголосили на важливості нового закону про вищу освіту, залучення бізнесу до формування кадрів, створення механізмів венчурних фондів, фінансування стартапів та потреби законодавчих ініціатив для перетворення вітчизняної вищої освіти на сучасну, комфортну та успішну.

Зокрема, ректор Харкiвського нацiонального унiверситету iмені В. Каразiна Віль Бакіров зазначив, що ця зустріч — меседж усій вертикалі влади та суспільству, що Президент цінує та приділяє належну увагу системі вищої освіти. Віль Бакіров підкреслив важливість програми для підтримки та збереження фізико-математичної та природничої освіти.

Очільники ЗВО також акцентували увагу на важливості розбудови науково-дослідницької інфраструктури, залучення іноземних студентів, розбудови мережі гуртожитків.

Фото president.gov.ua