Україна продовжує перебувати на плато захворюваності, адже впродовж тижня кількість нових хворих фактично на одному рівні, а число тих, хто одужав, зростає. Тож модель адаптивного карантину дала змогу з 1 червня запустити черговий етап послаблення карантину та розглянути постанову про подальші кроки у цьому напрямі. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Уряд готовий дозволити внутрішні авіаперельоти з 5 червня, та з 15 червня — закордонне авіасполучення. Також з 5 червня кафе та ресторани почнуть приймати відвідувачів всередині закладів. Звичайно, всі правила щодо дистанції та дезінфекції мають виконуватися», — сказав він.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що також буде дозволено проведення релігійних заходів на відкритому повітрі за умови контролю дотримання фізичної дистанції між учасниками не менш як 1,5 метра та у приміщенні — за умови перебування не більше однієї особи на п’ять квадратних метрів площі. Перевезення пасажирів легковими автомобілями дозволятиметься в кількості до п’яти осіб включно з водієм (без урахування дітей віком до 14 років). Крім того, дозволяється проведення акредитації освітніх програм у віддаленому режимі, а також можна ухвалювати рішення про умовну акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи до 1 вересня 2020 року. Послаблення чекає й осіб, які досягли 60-річного віку — вони зможуть не дотримуватися самоізоляції. «Передбачається, що в разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам послаблення карантину протягом трьох днів поспіль регіональна комісія збирається позачергово та ухвалює рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів», — за-уважив міністр.

Прем’єр-міністр також поінформував, що протягом останнього тижня разом з комітетами Верховної Ради було значно підсилено Програму діяльності уряду.

«Додали до цього документа чіткі розрахунки, нормативно-правову базу, відповідальних. Це дало нам змогу синхронізувати своє бачення з багатьох різних та часто дискусійних питань. Проте головне — це виконання тих речей, які написані в програмі, бо надто часто ми бачили в документах зростання ВВП на 40 відсотків, а в реальному житті фіксували спад і промисловості, і економіки загалом», — зазначив Д. Шмигаль.

Щоб забезпечити це зростання, уряд також пропонує парламенту підтримати програму «Нові гроші», яка передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі та врегулювання порядку сплати податкового боргу) та до Держбюджету на 2020 рік. «Українські підприємці зможуть отримати кредити фактично під нуль відсотків. Для цього держава гарантує 80 відсотків тіла кредиту перед банком», — зазначив прем’єр. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, на 2020 рік пропонується затвердити державні кредитні гарантії для мікро-, малого та середнього бізнесу у розмірі п’яти мільярдів гривень.

Стосовно програми «5—7—9», то на сьогодні вона, на думку прем’єра, трансформувалася у програму «Нуль відсотків» та дає можливість малому і мікробізнесу рефінансувати свої наявні кредити під нуль відсотків з відтермінуванням тіла кредиту на один рік.

Підтримана урядом пропозиція стосовно запровадження пілотного проекту щодо розширення принципу екстериторіальності в роботі органів Держгеокадастру передбачає, що подані документи розглядатимуть не в тому регіоні, де розташована земельна ділянка, що значно зменшує корупційні ризики. Крім того, замовити державну експертизу землевпорядної документації та одержати її результати можна буде в електронній формі через

Єдиний державний портал адміністративних послуг упродовж семи днів.

Ще один підтриманий урядом законопроект має запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок. Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що вже через три місяця після ухвалення Верховною Радою цього законопроекту буде впроваджено нові соціальні сервіси та створено умови, щоб Пенсійний фонд міг призначати пенсії за віком автоматично, без необхідності довго збирати документи про свою трудову діяльність.

Водночас, зауважила вона, за людиною зберігається право уточнити призначений таким чином розмір пенсії. При цьому оригінал трудової книжки передаватиметься працівнику на зберігання, однак за його бажанням роботодавець буде зобов’язаний заповнювати її одночасно з електронним реєстром.

Уряд утворив Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів зі створення Меморіалу українських героїв. Оргкомітет має в місячний строк розробити план створення такого меморіалу.