У центрі — Олександр Копиленко.
 


Ірина Геращенко, Павло Фролов, Євгенія Кравчук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 3 червня

Відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові» (№ 2450) Верховна Рада ухвалила в першому читанні. За проголосували 247 народних депутатів.

Як зауважив голова підкомітету Комітету з питань правової політики Володимир Ватрас, нині законодавство дозволяє фізичній особі вільно змінювати свої ім’я та прізвище. Однак законодавець не передбачив право фізичної особи змінювати на власний розсуд по батькові, чим порушує норми Конституції. І ця проблема випливає не лише з національної судової практики, а й стала предметом розгляду Європейського суду з прав людини, додав він.

Утім, на думку деяких народних депутатів, ухвалення проекту може призвести до появи клонів під час виборів. Так, в цілому підтримуючи цей законопроект, Сергій Власенко («Батьківщина») висловив переконання, що практика зміни прізвища, ім’я та по батькові під час виборів стане дуже поширеною з метою створення виборчих клонів. «І це ненормальна ситуація, яка, на жаль, мала розвиток саме в Україні», — сказав він, запропонувавши у змінах до Виборчого кодексу передбачити: якщо громадянин упродовж року перед виборами змінював прізвище, ім’я та по батькові — це повинно бути зазначено у виборчому бюлетені.

За основу народні депутати підтримали й проект закону «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» (№ 2228).

Як стверджував автор проекту Дмитро Микиша, у доопрацьованому законопроекті пропонується зменшити термін оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування з 20 робочих днів до 10 календарних днів до дати їх розгляду.

«З проханням скоротити цей строк неодноразово звертались представники місцевого самоврядування, експертного середовища, зокрема Асоціація міст України. Ці пропозиції аргументувались також через колізію, яка міститься у чинному законодавстві», — зазначив народний депутат.

Водночас голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко зауважив: законопроект, з одного боку, простий, а з іншого — має багато сенсів і щодо нього було багато дискусій, зокрема про 10 календарних чи 10 робочих днів. З огляду на це він запропонував відправити проект на повторне перше читання, щоб комітет міг прийняти остаточне рішення. Утім, після обговорення за скороченою процедурою О.

Ткаченко змінив точку зору. «Комітет вислухав різні точки зору і схиляється до того, щоб у другому читанні запропонувати 10 робочих днів», — сказав він, запропонувавши колегам підтримати законопроект за основу.

Верховна Рада за основу ухвалила також три законопроекти, пов’язані з посиленням відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Перший із них — «Про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху» (№ 2697) — підвищує розмір штрафу за порушення пішоходами правил дорожнього руху, у тому числі у разі перебування їх у стані сп’яніння, або якщо такі дії призвели до створення аварійної ситуації.

Народний депутат Олександр Бакумов, представляючи законопроект, зауважив, що підвищення відповідальності є непопулярним кроком, проте попросив колег поставитись відповідально до цієї проблематики. «До учасників дорожнього руху належать не лише водії і пасажири, не лише велосипедисти та погоничі тварин, а й пішоходи. Іноді безвідповідальність та легковажність пішоходів призводять до дуже жахливих наслідків», — заявив він, додавши, що у 2019 році було зафіксовано 8 тис. 612 ДТП із загиблими та травмованими пішоходами. Майже тисяча з них сталася з вини пішоходів.

На думку Юлії Клименко («Голос»), основна маса ДТП стається через погану інфраструктуру, відсутність пішохідних переходів, як наземних, так і підземних.

Другим законопроектом — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів пішоходами» (№ 2694) — пішоходи зобов’язуються у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості користуватися спеціальними жилетами, стрічками із світлоповертальними елементами або носити одяг, який має світлоповертальні елементи.

Третій — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху» (№ 2696) — покликаний, за словами Олександра Бакумова, подбати про безпеку водіїв та пасажирів, які перебувають у темний час доби на проїжджій частині дороги, вулиці, поза межами транспортного засобу.

Народні депутати внесли зміни до Постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№ 3512), якими відкликали Анатолія Костюха («СН») з посади заступника голови Комітету з питань молоді і спорту згідно з поданою ним заявою та обрали його членом Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Іншими змінами до постанови (№ 3402) Олександра Санченка («СН») було обрано членом Комітету з питань свободи слова.

Верховна Рада також ратифікувала два проекти законів: «Про приєднання України до Додаткового протоколу до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ) про електронну накладну» та

«Про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію».

Депутати відхилили проект постанови «Про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» та взяли до відома проміжний звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни за шість місяців діяльності.

Проект закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги (№ 2013) авторства Михайла Цимбалюка («Батьківщина») було підтримано у першому читанні конституційною більшістю — 337 «за».

За словами М. Цимбалюка, нині стипендія для студентів, які навчаються у ПТУ, становить 1 тис. 180 грн, у вишах — 2 тис. 360 грн. «Незважаючи на інфляцію, ці розміри не переглядалися з листопада 2017 року», -зауважив він. Власне, законопроект передбачає підвищення стипендій не менш як на 150 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу. А також передбачає надання щорічної грошової допомоги на придбання навчальної літератури дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Протягом пленарного засідання було також ухвалено за основу законопроекти:

— «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв-закладів вищої освіти» (№ 2588);

— «Про внесення змін до Закону «Про статус народного депутата України» (щодо депутатських звернень)» (№ 3157).

Насамкінець Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що Прем’єр-міністр вніс до парламенту подання щодо кадрових питань. Глава дав доручення відповідним профільним комітетам розглянути подання Прем’єр-міністра на своїх засіданнях і надати висновки щодо них для можливого розгляду цих питань на пленарному засіданні у четвер.

Із Днем народження цього дня вітали позафракційного Вадима Новинського та Максима Павлюка з фракції «Слуга народу».