Однією із них є створення Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів. У її рамках працюватиме тринадцять народних депутатів, представники майже всіх фракцій. Серед членів комісії — двоє голів комітетів та шість заступників, наголосила заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

Нині в світі борються за інвестора, зауважила парламентарій. І країни змагаються на рівнях законодавства та привабливих пропозицій для залучення інвесторів. На тому, що хороші інвестиційні умови є однією зі складових успішної країни, неодноразово наголошував і Президент, акцентувала Г. Янченко. Однією з першочергових ініціатив комісії, за її словами, стане боротьба з рейдерством. Г. Янченко навела статистику: у 2018 році відкрито майже 28 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних із рейдерськими атаками, у 2019 році — 29 тисяч, цьогоріч статистика трохи покращилася, але все-таки невтішна — наприкінці першого кварталу зареєстровано дві тисячі таких справ. З огляду на актуальність проблеми, народні депутати вже зареєстрували два антирейдерські законопроекти.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха оприлюднив ще менш втішні цифри: очікуваний рівень падіння ВВП у 2020 році становитиме від 7 до 15 відсотків. «Це приголомшливі дані, які свідчать про те, що виходити з цієї кризи без допомоги залучення зовнішнього капіталу буде важко, — сказав він. — Але якщо макропрогнози до цього будувалися на балансі зовнішнього та внутрішнього капіталу, то, враховуючи той локдаун (закриття від зовнішніх зв’язків), в якому нині перебуває світ, питання залучення зовнішнього капіталу стає надзвичайно актуальним, бо стосовно внутрішнього попит впав драматично. Якщо в 2019 році ми говорили про залучення інвестицій на рівні 2,5 мільярда доларів, то станом на березень цього року йдеться лише про 25—30 мільйонів доларів». За таких умов необхідно знаходити нові шляхи для розвитку, зауважив Д. Наталуха. І створення спеціальної комісії, за його словами, є проактивною відповіддю на питання: як зробити Україну більш привабливою для інвестицій.

Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко наголосив, що комісія займатиметься не тільки зовнішнім інвестором, а допомагатиме й вітчизняним — «тим, хто не ховає гроші в офшорах, а намагається розвивати українську промисловість». «Ми зробимо все, щоб не стати органом, який тільки розбирає скарги і захищає від рейдерства, — сказав він. — Ми співпрацюватимемо з інвестиційним офісом, який створюється при Президентові, та з урядом. У парламенті ця робота має бути консолідованою в рамках декількох комітетів. Упевнений, що через рік зможемо відзвітувати про велику кількість захищених і новостворених інвестиційних кейсів».

Яворівщина планує стати потужним прикордонним регіоном

Народний депутат від групи «Довіра» Павло Бакунець нагадав, що минулого тижня Кабмін затвердив Перспективний план Львівської області. Згідно з ним тут утворено 73 об’єднані територіальні громади. Депутати обласної ради та її працівники залишаться на маргінесі, але вони багато і довго працювали для того, щоб зробити такі об’єднання кращими в перспективі, сказав парламентарій. Він висловив припущення, що вже восени після місцевих виборів громади отримають нове керівництво і можливості для гарного розвитку. Однак наголосив: до того часу Кабінет Міністрів і Верховна Рада мають затвердити ще один, субрегіональний, рівень реформи. Тобто укрупнити райони. «Виходить приблизно так, що кожна область скорочується до п’яти таких районів, — зауважив П. Бакунець. — Але на Львівщині ще півроку тому запропонували створити шість, бо кілька прикордонних районів опинилися на околиці». За сприяння районних рад, представники обласної адміністрації дослухалися до пропозицій і зробили виняток — подали в профільне міністерство ще один, Яворівський, район. Він може стати потужним прикордонним регіоном, наголосив законотворець.