Щойно з’явилася інформація про те, що в Мінекоенерго обговорюється питання про підвищення норм споживання газу для населення, як днем пізніше — ніби у відповідь — радник в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Олександр Трохимець прокоментував: «…побачив у ЗМІ «новину», ніби Мінекоенерго піднімає норми споживання газу для людей, у яких немає лічильників. На правах інсайту скажу, що питання норм споживання дійсно обговорюється в стінах Міністерства. Але ухвали щодо підняття на сьогодні немає», — зазначив він.

За словами чиновника, такі пропозиції спочатку обговорюють з експертною радою, детально вивчають, і вже потім надають подальші рекомендації міністерству та в. о. міністра Ользі Буславець.

Не все, виявляється, так просто! Послухати радника, то і споживачам перейматися нічого! Обговорять, порахують, скалькулюють, складуть кошторис, науково обґрунтують, нададуть подальші рекомендації міністерству та самій О. Буславець. НКРЕКП всю ту писанину схвалить і прийме постанову… Коротше: все буде по-чесному! Чого ви поперед батька, як то кажуть, панікуєте?
Міністерство енергетики та захисту довкілля теж заворушилося і підтвердило на своєму офіційному інтернет-порталі, що справді планує підвищити норматив споживання газу для домогосподарств, де не встановлені лічильники. Про це йдеться і в проекті постанови Кабінету Міністрів, передає сайт міністерства.

За словами Міненерго, суб’єктами господарювання на ринку природного газу є питання про неконтрольовані об’єми його споживання «…понад встановлені норми, зокрема мешканцями домогосподарств, де немає встановлених індивідуальних приладів обліку газу, що в свою чергу призводить до збитків підприємств», йдеться у повідомленні. Збитками підприємств, бачте, міністерство переймається, а споживачі йому не цікаві. Платять, то й нехай платять!

Про те, як планують змінити норми споживання, кожен бажаючий може подивитися на сайті міністерства. А от те, що ідея перекласти з хворої голову на здорову не нова і порушується з завидною постійністю, посадовці мовчать. У міністерстві пояснюють, що проблемою є відсутність 100% комерційного обліку природного газу для населення, яке проживає в квартирах і приватних будинках, і наявність економічно обґрунтованих (???) норм споживання природного газу. За словами представників відомства, «це призводить до безоплатного використання газу побутовими споживачами в розмірі 2,6 млрд грн на рік».

Як тут не запитати: «А хто вам винен?» і «При чому тут споживач?»… якщо ще в січні 2019-го була ухвалена постанова уряду, згідно з якою профінансувати встановлення газових лічильників споживачам має саме «Нафтогаз». Однак виділити на це кошти НАК не змогла спочатку через те, що уряд на момент оприлюднення інформації не затвердив фінансовий план компанії на поточний рік, а згодом, напевно, вже не до того було.

Облгази також могли б перейнятися проблемою «відсутності 100% комерційного обліку природного газу для населення». Тим більше, що встановлення лічильників було свого часу закладено в ціну, яку споживачі щомісяця сплачують облгазам. Ті мали б накопичити ці кошти та встановити лічильники. Однак цей план останні декілька років не виконується. Більше того: з вересня 2016 року «Нафтогаз» припинив публікацію статистики про оснащеність лічильниками газу через відмову підприємств РГК надавати дані. Тобто, ми сплачуємо за встановлення лічильників, проте фактично цієї послуги не отримуємо.

Контролювати процес мала б Національна комісія, що здійснює державне регулювання енергетики та комунальних послуг, але там поки що не ухвалили жодного рішення, яке б примусило облгази встановити лічильники споживачам.

Отже, вихід один: не хочете платити зайве облгазам, встановлюйте лічильник за власний кошт.