Цього року абітурієнти з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і Криму традиційно зможуть за спрощеною процедурою, без ЗНО, вступити до уповноважених вишів через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Для цього вони мають звернутися до одного з освітніх центрів у період з 9 червня до 23 жовтня.

На відміну від попередніх вступних кампаній, цього разу мешканці Криму та Донбасу зможуть потрапити до будь-якого з уповноважених вишів. «Раніше вступники з Криму могли за спрощеною процедурою вступати лише через освітні центри «Крим-Україна», а з Донбасу — через «Донбас-Україна», — уточнює заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний. — У 2020 році міністерство розширило для мешканців Криму та Донбасу мережу освітніх центрів і дало можливість дітям з окупованих територій обирати для вступу будь-який з майже ста закладів вищої та фахової передвищої освіти».

Як повідомила прес-служба МОН, освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» працюватимуть з 9 червня до 23 жовтня у кожному з уповноважених закладів. Їх перелік можна знайти на сайті міністерства.

Такі центри працюватимуть у всіх закладах вищої та фахової передвищої освіти у Донецькій та Луганській областях (на підконтрольній Україні території), а також на базі низки університетів і коледжів в інших регіонах.

Приміром, у столиці абітурієнтів з АРК та Донбасу традиційно чекатимуть у переміщеному з Криму до Києва Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського. Крім того, вступників з окупованих територій запрошують до Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Є у переліку і Національний медичний університет імені О. О. Богомольця.

Цього року мешканці непідконтрольних територій зможуть за спрощеною процедурою вступати до вишів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству внутрішніх справ та Міністерству культури та інформаційної політики.

Щоб взяти участь у конкурсі на місця державного замовлення, вони мають вчасно подати заяву про вступ: кримчани — не пізніше 20 серпня; абітурієнти з Донбасу — не пізніше 22 серпня. Якщо вони не встигнуть цього зробити, то зможуть розраховувати лише на контракт. Охочі навчатися власним коштом подаватимуть заяви до 23 жовтня.

На загальних підставах, тобто через зовнішнє незалежне оцінювання, абітурієнти з Донбасу та Криму можуть вступити до будь-якого українського вишу.

Вл. інф.