Оленка Приходченко з надмогильною плитою письменника.

На Житомирщині збираються реставрувати надмогильну плиту видатного письменника польсько-білорусько-українського пограниччя, одного із засновників нової білоруської літератури Яна Барщевського. Унікальну пам’ятку викопав на своєму подвір’ї мешканець міста Чуднова Житомирської області, коли проводив газопровід до свого обійстя.

Важка чавунна плита багато років зберігалася просто неба, де під впливом погодних умов з неї поступово стерлася іржа і проступив напис. Саме він зацікавив дев’ятирічну доньку чуднівця Оленку, яка вирішила розшифрувати напис і за допомогою Інтернету дізналася про письменника, котрий провів у місті останні роки свого життя. За словами голови Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторії Лясковської-Щур, польська громада вирішила одразу викупити унікальну знахідку у власника, який збирався здати її на брухт.

Науковці зазначають, що надмогильна плита має велику історичну цінність, адже вона проливає світло на справжній рік народження Яна Барщевського та дає підтвердження дати його смерті. Місце поховання письменника раніше намагалися розшукати серед залишків чуднівського католицького кладовища, але намарно. Як стверджують краєзнавці, на місці обійстя, де викопали плиту, у позаминулому столітті знаходився старий польський цвинтар, від якого зараз нічого не залишилося.

У перекладі на українську мову напис на надмогильній плиті літератора гласить: «Ян Барщевський. Любив Бога, природу і людей. Письменник натхненний і чутливий. Прожив доброчесно 70 років. Помер 28 лютого 1851 року». У своїх творах митець часто звертався до білоруських та українських легенд. У 1820—1830-х роках він очолював гурток білоруських і польських літераторів у Петербурзі, де познайомився з Адамом Міцкевичем та Тарасом Шевченком. Найбільш відомі повісті Барщевського у чотирьох томах — «Шляхтич Завальня, або Білорусь у фантастичних оповіданнях». Їх пронизує особлива містична атмосфера, через яку автора іноді називають білоруським Гоголем. У наш час твори Барщевського включені до обов’язкової програми у білоруських школах.

Час не пройшов непомітно для надгробку літератора. Плита потребує реставрації, а деякі з її елементів необхідно реконструювати. Після реставрації плиту планують повернути до Чуднова, де письменнику незабаром відкриють пам’ятник за сприяння білоруської фундації Марії Магдалени Радзивілл.

Житомирська область.

Фото з сайту ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України» та з мережі Інтернет.