На фото: Під час засідання комітету.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні визначив представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань – це народний депутат України від "Слуги народу" Владлен Неклюдов, викладачка Національного юридичного університету імені Я. Мудрого Лідія Москвич та правник, екс-член Вищої кваліфікаційної комісії суддів (2016-2019) Андрій Козлов.

Голова комітету Денис Монастирський (на знімку) зауважив, що обрання директора ДБР – це "питання номер один", адже наразі є лише виконувач його обов'язків, тому потрібно якнайшвидше організувати конкурс і обрати директора ДБР. Конкурсна комісія також обиратиме кандидатів на інші посади, зокрема підрозділів внутрішнього контролю. На сьогодні визначено трьох представників до конкурсної комісії ДБР від Президента, ще три представники має дати Кабінет Міністрів – за законом, урядову квоту формують з числа представників міжнародних організацій.

Кандидатів до складу конкурсної комісії висували депутатські фракції та групи, а також шляхом самовисування. Після обговорення кандидатур на засіданні комітету відбулося рейтингове голосування.

Минулого разу парламентський правоохоронний комітет уже визначив трьох кандидатів від Верховної Ради - це народні депутати України Юлія Яцик і Владлен Неклюдов (на знімку в окулярах і масці), харківський науковець Юрій Пономаренко. Однак 19 травня Верховна Рада їх не підтримала, оскільки їх висунула одна політична сила – "Слуга народу".

Денис Монастирський запропонував змінити підхід до кандидатів: щоб парламент у конкурсній комісії ДБР представляли два представники громадськості й один народний депутат. Пролунала й інша пропозиція: щоб усі троє членів конкурсної комісії представляли громадськість і були фахівцями у галузі права. Більшістю голосів комітет підтримав першу пропозицію.

Від депутатських фракцій і груп та шляхом самовисування було подано такі кандидатури депутатів: Сергій Алєксєєв (фракція "Європейська солідарність"), Віктор Бондар (ДГ "За майбутнє"), Сергій Вельможний, Олександр Сухов (ДГ "Довіра"), Сергій Власенко, Михайло Цимбалюк (фракція "Батьківщина"), Ілля Кива, Олександр Лукашев, Григорій Мамка (фракція "Опозиційна платформа – За життя", Микола Галушко, Ігор Копитін, Владлен Неклюдов, Максим Павлюк, Юлія Яцик (самовисування). Проте Максим Павлюк, Юлія Яцик, Микола Галушко, Ілля Кива, Григорій Мамка і Олександр Лукашев взяли самовідвід.

Дехто з депутатів, членів комітету, стверджував, начебто кандидатуру депутата до складу комісії вже було визначено наперед, ще до голосування, і заявив, що не братиме участі в голосуванні. Юлія Яцик заявила, що зняти свою кандидатуру її особисто попросив Президент Володимир Зеленський.

Кандидатуру Москвич подала фракція "Слуга народу", Козлова – фракція "Голос". Остаточне рішення має затвердити Верховна Рада голосуванням у сесійній залі.

Скріншот відеотрансляції засідання комітету