Він надав інформацію про ситуацію, яка нещодавно склалася в Кагарлику. "У МВС працюють 360 тисяч осіб, а в Національній поліції – 132 тисячі, – наголосив урядовець. – Вони є відображенням українського суспільства. Серед нас є герої й трудяги і, на жаль, ті, хто порушує закон". Він звернув увагу на те, що негативні резонансні події мають місце в поліції будь-якої країни світу. Принципову вагу в таких ситуація має реакція на такі події. Дії МВС мають бути швидкі та жорсткі. Реагувати необхідно відповідно до закону, наголосив міністр.

Те, що відбулося у відділку поліції Кагарлика, А. Аваков назвав "ганебним інцидентом". Однак причетних до подій негайно затримали, а інформацію передали до ДБР, і це факти, підкреслив урядовець. "Те що відбулося в Кагарлику, неприпустимо і потребує жорсткої реакції, яка й послідувала з боку Національної поліції, Прокуратури та ДБР", – акцентував він. Відділ поліції в Кагарлику розформували і всю інформацію винесли в суспільство. Нині справу розслідують в ДБР за повного сприяння з боку Національної поліції, в якій проводиться і власне розслідування. Окрім того, відтепер у всіх підрозділах поліції вестимуть повну відеофіксацію слідчих дій, також повністю переглянуть кадрове наповнення інспекції з особового складу, мають намір підвищити зарплату та матеріально-технічне забезпечення самої інспекції тощо. Серед нововведень – проведення додаткового психологічного обстеження під час професійного відбору кандидатів на службу в поліції. За допомогою новітніх технологій сподіваються виявляти приховану агресивність кандидатів.

Цифри і факти

Протягом 2019 року та п'яти місяців 2020-го за матеріалами департаменту внутрішньої безпеки розпочато 1037 кримінальних проваджень стосовно поліцейських. Повідомлено 482 підозри. Це майже два кримінальні провадження і одна підозра в день.