Статистика не бреше. Брешуть лише статистики, стверджує народна мудрість, а ми додамо: або ті, хто тією статистикою маніпулює. Інша істина заперечує, мовляв, коли б не статистика, ми навіть не підозрювали б, як добре живемо і працюємо!

Цього разу почнемо зі статистичних даних, які переконують, що рівень безробіття у Києві зріс за останній рік майже утричі. Так, станом на 1 червня у столиці зареєстровано 22,7 тисячі безробітних. Це люди, які перебувають на обліку у Київському міському центрі зайнятості (КМЦЗ), що, якщо бути гранично точними, у 2,7 разу більше, ніж у той само час 2019-го.

«Передусім роботу втратили ті, хто працював у галузях, діяльність яких була зупинена під час карантину. Також до КМЦЗ звернулася велика кількість людей, які офіційно не працювали тривалий час, які, можливо, були зайняті в тіньовому секторі економіки», — коментує директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

Найбільше серед безробітних — колишніх працівників торгівлі (25%), державного управління (10%), а також фінансової та страхової діяльності (9%). Водночас у період послаблення карантину кількість вакансій поступово збільшується, зазначають у центрі зайнятості...

А от повідомлення вже від департаменту соціальної політики КМДА. Незважаючи на карантин, столична влада продовжує виконувати програму зайнятості міського населення, — звітують чиновники.

Трудовий потенціал столиці — майже півтора мільйона осіб віком 15—70 років.

— Київ продовжує посідати провідні позиції серед інших регіонів. Наше місто характеризується найвищим рівнем зайнятості населення (63,1%) і найнижчим рівнем безробіття (5,8%). Навантаження на 10 вакантних посад є найменшим у Києві (11 осіб), найбільшим — у Чернігівській області (180 осіб), а загалом в Україні — 55 осіб, — підсумував директор департаменту соціальної політики Руслан Світлий.

На початку 2020 року на обліку в столичній службі зайнятості перебувало 13,9 тис. безробітних, а сьогодні — лише 9,8 тис. (дані на середину травня).

Загальноміська база даних столиці налічує майже 8,6 тис. вільних робочих місць. Найбільший попит мають кваліфіковані робітники (1 522 вакансій), найменший — держслужбовці та менеджери (309 вакансій).

Коли вже йдеться про зайнятість населення, то як тут не згадати стурбованість нашого Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який ще у березні бідкався, мовляв, «...у нас сьогодні понад 320 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних... за останні два тижні ця кількість зросла майже на 50 тисяч...».

За словами прем’єра, до карантину в центрі зайнятості щодня реєструвалися майже тисяча осіб, після введення карантину — від чотирьох до п’яти тисяч.

Прем’єр пообіцяв тоді, що у травні уряд створить приблизно 500 тисяч робочих місць.

Прийшов травень. Під час чергової години запитань до уряду у Верховній Раді Прем’єр-міністр повторив, що в Україні є програма створення 500 тисяч робочих місць, яку буде презентовано під час засідання Кабінету Міністрів:

«500 тис. робочих місць, сьогодні ця програма буде презентована міністром економіки в уряді. Є чітке розуміння, в яких галузях ми створюватимемо ці 500 тис. робочих місць. Є відповідна програма, де чітко по галузях розкладено, де ми будемо створювати робочі місця...», — заявив Шмигаль.

Він зауважив, що ці робочі місця не будуть створені за один день.

«Частина з них уже створена і створюється, частина буде створена через тиждень, частина через місяць, але завдання наше на час виходу з карантину і переходу адаптивного забезпечити всім зареєстрованим безробітним роботу. Це ми перед собою ставимо і реалізуємо», — підсумував Прем’єр-міністр.

Травень минув. Червень на дворі. Пляжний сезон у розпалі. Може, ну її, ту роботу разом із статистикою. Принаймні до осені?

Підсумовував Віктор БОНДАР.