Напередодні нового року після кількарічної перерви, пов’язаної з капітальним ремонтом, в Луцьку відкрив оновлену експозицію художній музей. Він став третім історико-культурним об’єктом області, відреставрованим 2013-го за кошти держави. А ще цього року відкрито Музей-садибу Ігоря Стравінського в Устилузі та пам’ятку архітектури загальнодержавного значення — Свято-Покровську церкву у Піддубцях Луцького району.

На ремонт Шляхетського будинку, де міститься художній музей, витрачено 3,2 мільйона гривень. Завдяки цьому споруда, якій уже кілька століть, а частині фундаментів — понад шістсот років, послужить ще не одному поколінню. Реставраційні роботи виконувало ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», що має досвід у відновленні пам’яток старовини.

На відкритті оновленого музею голова наглядової ради товариства Віктор Чорнуха розповів про складнощі реставрації Шляхетського будинку. Щоб зміцнити склепіння стелі, витратили десять тонн металу. В товстих мурах було виявлено мережу теплових каналів, завдяки яким з одного каміна опалювали досить велику споруду. Цю забуту вже систему варто запозичити і сучасним будівельникам індивідуального житла. Робота так захопила реставраторів, що вони стали ще й меценатами музею, придбали для нього частину меблів.

На врочистостях, у яких поруч з громадськістю міста брали участь керівники області та Луцька, добрі слова були сказані на адресу будівельників та музейних працівників. Останні зуміли зберегти в Луцьку колекцію унікальних картин, більшість з яких колись прикрашали замок князів Радзивіллів у містечку Олика. Колекція започаткована у XVІ столітті. Нині це одна з найцікавіших мистецьких збірок в Україні. Пережила війни, окупацію Луцька, численні переїзди. І ось нарешті опинилася у замку Любарта. В експозиції музею в Луцьку є твори всесвітньо уславлених італійських, іспанських, фламандських і французьких художників — Рібери, Снейдерса, Маньяско, Пуссена, Жака Куртуа, картин яких в Україні одиниці.

Найповніше серед національних шкіл у музеї представлено польське мистецтво ХІХ — початку ХХ століть. Історичний жанр репрезентують Януарій Суходольський, Леопольд Лефлер, Юзеф Брандт. Яскраве враження залишають твори Володимира Тетмайєра, Войцеха Коссака, Юліана Фалата, Петра Михайловського та інших.

В галереї історичних постатей — князь Костянтин Острозький, Адам Кисіль, Станіслав Жулкевський, Михайло Вишневецький, нащадок легендарного Байди Вишневецького. Ядро колекції — портрети князів Радзивіллів.

Досить широко в музеї представлено російське та українське мистецтво ХІХ — початку ХХ століття: твори мариністів Айвазовського і Судковського; жанровий живопис передвижників — Кирила Лемоха і Лук’яна Попова; пейзажі Володимира Орловського і Фотія Красицького. Центральне місце в експозиції посідають твори уродженця Волині, вихованця Петербурзької академії мистецтв Андроника Лазарчука.

Більшість картин відреставровано та вставлено в нові рами. Недарма на святі в центрі уваги був реставратор Анатолій Квасюк, чиї руки повернули життя не одному шедевру.

Волинська область.

Такій експозиції можуть позаздрити і столичні галереї.

Фото автора. 

ДовІдково

Художній музей є відділом Волинського краєзнавчого музею. Він розташований у колишній будівлі повітової канцелярії і шляхетських судів, зведеній 1789 року на руїнах княжого палацу на території замку Любарта.