Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав проект постанови про передачу в державну власність приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в окупованому Сімферополі, де проводить богослужіння Кримська єпархія ПЦУ.

Метою пріоритетного документа, як зазначають народні обранці, є «захист гарантованого Конституцією України права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви, а також культурних цінностей, що мають значення для формування культурного простору України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя шляхом збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги від знищення внаслідок незаконних дій Російської Федерації».

Кримська єпархія УПЦ Київського патріархату, що перейшла до ПЦУ, діє в Криму з 1996 року і відтоді займає будівлю колишнього Будинку офіцерів, передану в оренду єпархії на 50 років. До 2014 року на півострові було зареєстровано 52 релігійні громади та діяло майже 20 церков УПЦ КП. Після його окупації РФ, на початок 2018-го, у Криму залишилося вже дев’ять парафій, не раз блокували та розграбовували храм у Сімферополі.

Російське міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року намагалося виселити єпархію з будівлі, пояснюючи вимогу закінченням договору оренди з УПЦ КП. 28 червня Арбітражний суд Криму, підконтрольний Росії, зобов’язав єпархію передати приміщення храму в користування мінмайна. Того ж місяця у соборі окупанти розпочали будівельні роботи без узгодження з Кримською єпархією ПЦУ. 14 листопада арбітражний суд Центрального округу Калуги відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії Православної церкви України, що намагалися оскаржити рішення російського міністерства майнових і земельних відносин Криму про розірвання договору оренди собору.

Синод ПЦУ звернувся до ООН, ОБСЄ, Європейського Союзу та учасників «Мінського процесу» у зв’язку з подальшим погіршенням ситуації з релігійними правами та свободами в анексованому Криму, наслідком чого стало і незаконне затримання у Сімферополі архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента за надуманим звинуваченням.

Втручання окупаційної влади в Криму в діяльність місцевої єпархії засудило Посольство США в Україні. У грудні минулого року владика на знак протесту проти утисків та переслідувань оголосив голодовку.
Архієпископ Климент вважає, що постанова українського уряду допоможе захистити та зберегти кафедральний собор завдяки «поширенню відповідальності держави за громадян України, які залишилися в Криму».

Тепер, згідно з Регламентом, розглянутий комітетом документ винесуть на голосування у Верховній Раді.

Фото з сайту Комітету гуманітарної та інформаційної політики у Фейсбуці.