Друге, оновлене, видання книжки «Архітектор Городецький. Архівні розвідки» презентували у Вінниці в обласному краєзнавчому музеї.

Її автор, київський дослідник Дмитро Малаков, висловив припущення, що скульптури жаб на фронтоні Будинку Городецького у Києві є згадкою про родинний маєток на малій батьківщині архітектора. Владислав Городецький родом із села Жабокрич, що на Вінниччині. Дослідник життя і творчості архітектора встановив: родинний маєток конфіскувала царська влада за участь батька Владислава у польському повстанні 1863—1864 років.

— Те, що у кожного з нас пов’язано з фамільним гніздом, залишається у серці протягом усього життя, — каже автор книжки. — Звичайно, такі події по-особливому закарбувалися у пам’яті творчої особистості. Згодом знайшли втілення в архітектурній формі.

На Вінниччині збереглися дві будівлі, що їх проектував Городецький. У селі Печора Тульчинського району вражає красотою незвичних архітектурних форм католицький костел. Навіть господарська споруда (нині у ній овочевий склад) на залізничній станції Рахни-Лісові Шаргородського району містить у собі архітектурні елементи, притаманні стилю Городецького. Обидві будівлі дотепер служать землякам архітектора.

Перше видання книжки побачило світ у 1999 році. Відтоді досліднику вдалося віднайти низку документів і фотографій, що стосуються життя і творчості Городецького. Вони представлені у новому виданні. У книжці йдеться про те, чому архітектор вимушений був залишити Україну і перебратися до Польщі. Сталося це у 1920-му. Дослідник розповідає, що поляки згадують Городецького не тільки як знаного архітектора. Він був ще й відомим експертом у мисливській справі. Є документи, що підтверджують цей факт. Останні роки життя Городецький провів у Персії. Залізничний вокзал у Тегерані побудовано за проектом нашого співвітчизника. Ця робота стала останньою у його житті. Похований архітектор у Тегерані.

— Свого часу представники нашої держави на офіційному рівні зверталися до влади Ірану з проханням надати дозвіл на перепоховання праху Городецького, — каже Дмитро Малаков. — Влада Ірану відмовила категорично: «Городецький похований в іранській землі, він розчинився у ній і став її часткою. А землю Ірану ми не віддаємо нікому».

Вінницька область.