Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянули проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№ 2689).

Документ спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів. Як зазначають народні обранці, ці зміни до законодавства особливо актуальні в умовах окупації Криму Російською Федерацією та війни на Донбасі.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект закону в першому читанні. Народні депутати наголосили, що під час підготовки до другого читання необхідно врахувати зауваження щодо уточнення окремих формулювань, точнішого опису кваліфікуючих ознак злочину.

Крім того, на засіданні були розглянуті пропозиції, що надійшли до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо доповнення постанови «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році». Зокрема, як повідомила перший заступник голови комітету Ірина Констанкевич, експертна група розглянула пропозиції щодо відзначення на державному рівні 920-ліття першої писемної згадки про місто Острог Рівненської області, яка датується 1100 роком і міститься у «Повісті врем’яних літ».

Запропоновано включити до постанови й пункт про відзначення 100-річчя Українського вільного університету, що припадає на 2021 рік. Депутати прийняли рішення внести до Верховної Ради відповідний проект постанови.

Народні обранці також підтримали пропозицію народного депутата Миколи Княжицького провести зустріч членів комітету з Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій. Крім того, Микола Княжицький виступив із пропозицією ухвалити заяву Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо недопущення тиску на культурні інституції й нищення культурної сфери. У запропонованому документі засуджуються дії силовиків у Музеї Івана Гончара та Національному центрі Олександра Довженка.

«Правоохоронні органи порушили закон і мета заяви — підтримати творчих людей і продемонструвати ставлення нашого комітету до тенденції в суспільстві», — сказав Микола Княжицький. Під час обговорення народні депутати наголошували, що тиск на культурні інституції і порушення законодавства неприпустимі.

Проект заяви не набрав необхідної кількості голосів народних депутатів, тож комітет прийняв рішення продовжити розгляд питання на наступних засіданнях.

Фото зі сторінки Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики у Фейсбуці.