За перші 100 днів роботи нинішньому уряду вдалося зберегти життя людей та закласти фундамент для економічного відновлення країни. На цьому під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів (на знімку) наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ми стикнулися з викликом, якого світ ніколи не бачив, бо мали протистояти поширенню пандемії та одночасно виводити країну з економічної кризи, яка зачепила весь світ. Перше і найголовніше, що ми зробили, — це забезпечили своєчасні карантинні заходи та підтримали людей. Друге — заклали фундамент для економічного відновлення країни, схваливши низку ініціатив, які пом’якшують тягар економічної кризи для бізнесу та людей», — зазначив глава уряду.

Коментуючи затвердження радою директорів Міжнародного валютного фонду меморандуму про започаткування для України нової 18-місячної програми Stand-by загальним обсягом 5 мільярдів доларів, Прем’єр-міністр назвав це рішення спільним та важливим досягненням Президента, Верховної Ради, уряду і Національного банку. За словами Д. Шмигаля, уже в найближчі дні Україна отримає перший транш обсягом 2,1 мільярда доларів.

«Це навіть трохи більше, ніж ми очікували», — зауважив прем’єр та наголосив, що це вперше Україна домоглася, щоб кошти МВФ повністю пішли до бюджету країни. «Це означає, що вони не осядуть на рахунках банків, а підуть на фінансування зарплат, будівництво шкіл, лікарень, доріг, на підтримку малого і середнього бізнесу», — наголосив глава уряду.

Стосовно змісту меморандуму, то Д. Шмигаль запевнив, що попри «страшилки» деяких політиків, його структурні маяки відповідають пріоритетам розвитку країни, тож будь-який відповідальний уряд робив би ці заходи й без меморандуму.

Відповідаючи на запитання народного депутата Олексія Гончаренка, коли буде оприлюднено текст меморандуму, міністр фінансів Сергій Марченко зауважив, що передчасна публікація меморандуму могла б створити хибне враження, наче фонд уже ухвалив відповідне рішення. «Тепер програма схвалена і документи найближчим часом буде опубліковано на сайтах МВФ, Міністерства фінансів та Нацбанку», — запевнив він.

Після доопрацювання впродовж доби Кабінет Міністрів підпише меморандум із виробниками «зеленої» електро-
енергії. В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець поінформувала, що меморандум передбачає зниження «зеленого тарифу» для сонячних електростанцій на 15 відсотків і для вітряних — на 7,5 відсотка.

При цьому вона зазначила, що найближчим часом до парламенту буде подано законопроект, який передбачатиме, що «зелені» електростанції, будівництво яких розпочнеться з 1 липня цього року, вже не зможуть продавати електроенергію за «зеленим тарифом». Водночас меморандум передбачає, що «зелений тариф» зможуть отримати вітряні електростанції, будівництво яких уже розпочато.

О. Буславець також повідомила, що на сьогодні заборгованість гарантованого покупця перед виробниками «зеленої» електроенергії вже сягнула 14 мільярдів гривень.

Прем’єр у зв’язку з цим зауважив, що уряд підтримує розвиток «зеленої» енергетики, проте нам дуже важливо, якою є її вартість. «З 1 липня ми не забороняємо будувати сонячні електростанції, а питання лише в тому, що ціна виробленої ними електроенергії формуватиметься не на основі фіксованого великого тарифу, а визначатиметься на аукціонах», — сказав Д. Шмигаль та додав, що меморандум з інвесторами у «зелену» енергетику та надання «Енергоатому» можливості укладати двосторонні договори з промисловістю дасть змогу стабілізувати ситуацію в енергетиці.

Фото з сайту Кабміну.