Контроверсійний наказ столичного департаменту освіти і науки про звільнення від ДПА (державної підсумкової атестації) у вигляді ЗНО випускників, які не планують вступати до вишів, з’явився через ігнорування думки громадськості та відсутність артикульованої позиції профільного міністерства з цього питання. Про це у зверненні до т. в. о. міністра Любомири Мандій заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Він запропонував терміново провести позачергове відкрите засідання колегії МОН, щоб заслухати аргументи департаменту КМДА та обговорити пропозиції щодо звільнення від проходження ДПА у формі ЗНО осіб, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти і не планують вступати цього року до вишів.

Нагадаємо, що анонсованим на онлайн-брифінгу міським головою Віталієм Кличком наказом департаменту від 3 червня 2020 року на підставі рішення столичної комісії із надзвичайних ситуацій було звільнено від ДПА «учнів закладів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти». Рішення ухвалили «з метою збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу та запобігання поширенню на території міста Києва гострої респіраторної хвороби COVID-19». Водночас начальникам райуправлінь освіти доручалося поінформувати здобувачів освіти про обов’язкове проходження ЗНО для вступу до вишів.

Наступного дня на таке перевищення повноважень відреагувало Міністерство освіти: наголосило, що наказ є нечинним і не підлягає виконанню. І роз’яснило, що «чинне законодавство України не наділяє ані МОН, ані місцеві органи виконавчої влади (чи їхні структурні підрозділи) повноваженнями звільняти учнів від державної підсумкової атестації, що відбувається у формі зовнішнього незалежного оцінювання».

Чому ж омбудсмен радить зважити на аргументи іншої сторони? Передусім — заради зменшення ризиків для здоров’я учасників тестування. «Бо якщо від ДПА будуть звільнені ті, хто не планує вступати цього року до ЗВО, ми можемо досягти більш високого рівня безпеки, просто зменшивши кількість учасників в аудиторіях. Це треба зробити», вважає освітній омбудсмен. При цьому ЗНО як процедуру вступу до вишів ніхто не скасовує!

Ще в квітні з проханням скасувати ДПА у вигляді ЗНО до МОН звернулася Асоціація керівників шкіл міста Києва, а 31 травня — керівництво Громадської ради при МОН. Цікаво, що «битва наказів» між міністерством і профільним департаментом відбувається на тлі повідомлень про зростання у Києві кількості хворих на коронавірус. Серед них опинилися співробітники двох столичних дитсадків та директор школи № 197, яка контактувала з шістьма керівниками інших середніх навчальних закладів... У школі, якою вона керує, теж заплановано провести ЗНО.

Попри епідемію коронавірусу за чинними правилами у класах під час тестування має перебувати 15 учасників зовнішнього оцінювання (плюс два інструктори). Розмови про те, що їх кількість зменшать до 10, так і залишилися розмовами. Як і вимоги забезпечити відстань у півтора метра між учасниками тестування. За затвердженими МОЗ рекомендаціями ця відстань становитиме 1 метр 20 сантиметрів. Багато це чи мало, зможемо дізнатися постфактум...