Ситуацію довкола звільнення від ДПА обговорять на засіданні колегії МОН 12 червня. Про це повідомила у відповідь на запит «Голосу України» начальник управління з питань інформаційної політики та комунікацій міністерства Тетяна Голубова.

— Міністерство освіти і науки розуміє важливість комунікації щодо проведення ДПА у формі ЗНО, — запевнила вона, — тому запланували провести позачергове засідання колегії. Воно відбудеться у форматі онлайн-зустрічі.

— Якою є позиція МОН щодо перспективи звільнення випускників поточного року, які не вступатимуть цьогоріч до вишів, від ДПА? Тобто варто чи не варто їх звільняти?

— МОН тримає зв’язок із Міністерством охорони здоров’я, у якому стежать за даними з кожного регіону та приймають відповідні рішення. Наразі проведення ЗНО є безпечним. Епідеміологічна ситуація та рішення санітарного лікаря дозволяють проведення ДПА у формі ЗНО.

Це стосується і міста Києва, і інших територій України. Основна умова — засоби індивідуального захисту та підготовка приміщень.

Закон України «Про загальну середню освіту» регламентує, що учні, які завершують здобуття базової чи профільної середньої освіти, проходять державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), крім випадків, визначених законодавством.

Жодних законодавчих підстав для виконання наказу департаменту освіти і науки м. Києва немає. Всі випускники, зокрема міста Києва, здаватимуть ДПА у формі ЗНО.

— Як МОН має намір врегулювати ситуацію?

— Рішення щодо скасування ДПА у формі ЗНО ухвалює головний державний санітарний лікар України. Сьогодні жодних підстав для скасування ЗНО немає.

Пріоритет — збереження здоров’я учнів, студентів та педагогів.

Важливо, що усі пункти тестування працюватимуть відповідно до вимог МОЗ. Вони будуть забезпечені: медичними масками для учасників, інструкторів та медиків; безконтактними термометрами (пірометрами); дезінфікуючими засобами для рук; дезінфікуючими засобами для обробки поверхонь; ізоляційними медичними халатами та захисними щитками для медиків. Загалом передбачені засоби захисту для 1714 пунктів проведення ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ.

Уже з наступного тижня ці комплекти доставлятимуть до обласних державних адміністрацій, а звідти — до пунктів проведення тестування. І вже 25 червня перше ЗНО відбудеться у безпечних умовах. Усі засоби забезпечують партнери — Група Нафтогаз, ЮНІСЕФ та Посольство Швейцарії в Україні.

Перед проведенням тестування усі пункти будуть перевірені Держпродспоживслужбою на наявність засобів індивідуального захисту, дезінфекції та на дотримання усіх норм.