Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув питання про заходи, що вживаються МОЗ з метою підвищення спроможності протидіяти поширенню COVID-19.

Народні депутати, зокрема, розглянули питання про заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров’я на виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 587-ІХ).

Ініціатором розгляду цього питання є народний депутат Ольга Стефанишина, яка зазначила, що виконання всіх законів, які приймаються цим парламентом, має контролюватися.

За словами народного депутата, практика доводить, що одним із засобів стримування COVID-19 є тестування, і закон, який нині обговорюється, був націлений саме на те, щоб допомогти уряду, МОЗ впровадити широкомасштабне тестування населення. Однак, додала обраниця, поки що ми спостерігаємо незначне підвищення кількості тестувань в Україні і черги в лабораторіях.

Про виконання закону і ситуацію з тестуванням на COVID-19 доповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Зокрема, за її словами, затверджено механізм визначення закладів охорони здоров’я, призначених для госпіталізації хворих на COVID-19. На рівні міністерства і на місцях затверджено алгоритми госпіталізації таких хворих, однак є проблема, що не всі лікарні його дотримуються. Крім того, постійно проводяться навчання медичних працівників із залученням міжнародних експертів та благодійних фондів.

Що стосується тестування, то Ірина Микичак повідомила: «Обсяги тестування постійно зростають, але найбільша проблема — це кадри вірусологів». За її словами, це пов’язано з ліквідацією Держсанепідемслужби, разом з якою було ліквідовано підрозділи лабораторій особливо небезпечних інфекцій. Для розв’язання проблеми у Львівській, Житомирській і Рівненській областях залучаються лабораторії навчальних закладів, окремих компаній.
Міністерство вивчає міжнародний досвід і перебуває в тісному контакті зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, сказала доповідач.
І

рина Микичак відповіла на запитання народних депутатів, зокрема, щодо направлення на платне тестування на коронавірус перед госпіталізацією до неінфекційних лікарняних закладів. За її словами, це необхідно, бо більшість інфікованих лікарів працюють саме у неспеціалізованих лікувальних закладах. «Це вимушений захід і це точно має бути безплатний аналіз», — сказала вона, додавши, що до цього має підключатися місцева влада, відкриваючи місцеві лабораторії.

Голова комітету Михайло Радуцький зауважив, що МОЗ, як орган, що ліцензує, має більше повноважень, ніж місцева влада. «МОЗ має втручатись у ситуацію і не тільки лікувати, а й контролювати, як на місцях це відбувається», — сказав він. Зрештою, комітет узяв до відома інформацію, надану Міністерством охорони здоров’я.

Крім того, члени комітету на своєму засіданні розглянули проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань застосування допоміжних репродуктивних технологій» (№ 3488). За словами його автора народного депутата Олександра Дануци, документ закріплює кримінальну та адміністративну відповідальність за різні види правопорушень у сфері допоміжних репродуктивних технологій, а також встановлює щорічну плату за ліцензію, яка надає право на здійснення допоміжних репродуктивних технологій. Щоправда, під час обговорення документа наголошувалось, що він хоч і потрібний, проте не вирішує всі проблемні питання, тож народний депутат Вікторія Вагнєр запропонувала автору законодавчої ініціативи долучитися до напрацювання комплексного законопроекту щодо репродуктивних технологій. Проти ухвалення обговорюваного законопроекту і за напрацювання комплексного документа виступило і МОЗ.

З огляду на це, комітет вирішив не підтримувати цей законопроект та рекомендувати Верховній Раді відправити його на доопрацювання.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.