Завдання «Східного партнерства» ухвалять уже наступного року під час саміту. Про це домовилися міністри закордонних справ вищезгаданих країн у четвер під час відеоконференції, інформує прес-служба Ради ЄС.

«Сьогодні ми донесли чіткий меседж нашим східним партнерам: навіть у важкі часи ви можете розраховувати на нас, ми підтримуємо вас. Водночас ми спільно маємо поглянути на наше майбутнє та вирішити, як найкраще вибудовувати наші відносини», — заявив верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, який також взяв участь у зустрічі.

Єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї зауважив, що після того як глави держав і урядів домовляться про майбутні пріоритети «Східного партнерства», почнеться робота над конкретними завданнями та програмами з їх досягнення. За його словами, для ЄС важливими царинами є інфраструктура, «зелена угода» та цифрова сфера. «Ми пропонуємо можливість співпрацювати з нами глибше для тих, хто зацікавлений у цьому.

Це стосується і політичного аспекту, і економічного. Наші політичні пріоритети незмінні — ми хочемо реалізації реформ», — заявив Варгеї та додав, що ЄС пропонує можливості глибшої співпраці для кожної країни «Східного партнерства», повідомляє DW.

Пріоритети України в рамках «Східного партнерства» під час відеоконференції озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Українська сторона прагне наповнити його новими ініціативами. Зокрема, розширити можливості для вільної торгівлі та запровадити «промисловий безвіз», отримати доступ до Єдиного цифрового ринку ЄС, інтегрувати енергетичні ринки, взяти участь у спільній реалізації Європейської зеленої угоди. В цьому контексті глава МЗС також запропонував розширити програми економічного відновлення ЄС на регіон «Східного партнерства»; розглянути можливість перенесення ланцюжків постачання товарів ближче до кордонів ЄС, зокрема, до України; залучити країни «Східного партнерства», і особливо Україну з її потужним транзитним потенціалом, до проектів у рамках Європейсько-Азійської стратегії сполучення ЄС.

Три асоційовані партнери, Україна, Грузія та Молдова, спільно виступили з ініціативою запровадити в рамках «Східного партнерства» формат посилених діалогів «ЄС + 3», повідомила прес-служба МЗС України.

Також під час відеоконференції актуальною була тема співпраці під час пандемії та боротьби з дезінформацією для напрацювання відповідних рішень. Дмитро Кулеба подякував ЄС за надану фінансову та гуманітарну допомогу.

І, звичайно, насамкінець міністр нагадав європейським партнерам, що Україна залишається об’єктом російської агресії, а в російських в’язницях досі перебувають українські політв’язні.