Ними стали четверо майстрів слова з Вінниччини: молода поетеса Руслана Мельничук, фольклористка, кандидат філологічних наук Оксана Шалак, письменник Василь Шевчук та краєзнавець Петро Войт.

Кожен з нових лауреатів уже має відзнаки в царині літературної творчості.

Засновниками літературної премії імені Михайла Стельмаха є літературний журнал «Вінницький край» та міжнародне громадське об’єднання «Вінницьке земляцтво у Києві». Переможців визначають за публікаціями на сторінках часопису у трьох номінаціях — «Проза», «Поезія», «Публіцистика» («Краєзнавство»). Премію традиційно вручали під час Днів Стельмаха в його рідному селі Дяківці Літинського району. Заходи відбувалися в музеї напередодні дня народження письменника — 24 травня.

— Нинішні урочистості доведеться перенести на пізніший час, — розповіла «Голосу України» заступниця редактора журналу «Вінницький край» Валентина Сторожук. — Можливо, премію вручимо в жовтні цього року.

Як пояснила співрозмовниця, процедуру нагородження планують поєднати з відзначенням 50-річного ювілею Вінницької обласної письменницької організації. Рішення про її створення було прийнято в жовтні 1970 року.