Погоджувальна рада

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на Погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп висловив сподівання, що нинішній пленарний тиждень буде плідним та ефективним, і Верховна Рада попрацює на користь держави.

На початку Погоджувальної ради глава парламенту закликав народних депутатів та всіх громадян відповідальніше дотримуватися масочного режиму, оскільки в Україні спостерігається зростання кількості захворювань на COVID-19, а в суботу було зафіксовано своєрідний антирекорд — захворіли 753 особи, високі показники захворювань також були у п’ятницю та неділю, а в понеділок захворіло ще 656 осіб. А тим народним депутатам, які відмовляються носити захисні маски, Дмитро Разумков запропонував перераховувати по 17 тисяч гривень до фонду боротьби з коронавірусом.

Ще пройшли не всі випробування

«Поки що зарано говорити, що ми пройшли усі випробовування, які, на жаль, перед нами поставив COVID, — сказав Дмитро Разумков. — Тому давайте ставитися до цього більш відповідально».

Голова Верховної Ради нагадав, що відповідно до ст. 19 Регламенту парламент щорічно затверджує План законопроектної роботи парламенту, узгоджений з Погоджувальною радою із урахуванням пропозицій парламентських комітетів щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання. Цей план планують затвердити у вівторок. При цьому Дмитро Разумков нагадав, що ті питання, які парламент не встигне розглянути цьогоріч згідно з Планом, автоматично перейдуть на наступний рік.

У четвер, 18 червня, парламент розглядатиме зареєстрований минулого тижня законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум (№ 3612), внесений Президентом України як невідкладний. Нинішнього тижня також планують розглянути законопроекти про допомогу креативним індустріям, зміни до деяких законів щодо лікування коронавірусу, низку законопроектів у другому читанні, кадрові питання. У четвер парламент також розгляне доопрацьовану Програму дій уряду.

Всі депутатські фракції та групи підтримали пропозицію нинішнього тижня працювати, як і в попередні: у вівторок та четвер з 10-ї до 15-ї години (перерва з 12.00 до 12.30), у середу та п’ятницю — з 10-ї до 14-ї години. У п’ятницю відбудеться Година запитань до уряду, а наприкінці засідання буде відведено по 30 хвилин на «Різне» та депутатські запити.

На Годину запитань до уряду народні депутати запропонували запросити керівників Міністерства освіти, щоб поінформували про ситуацію із ЗНО, та Міністерства фінансів — щодо використання коштів із фонду боротьби з коронавірусом.

Право на народовладдя

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що внесенню до парламенту законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум передувала майже річна праця робочої групи, до якої долучилися не лише народні депутати, а й представники громадськості, ЦВК. Цей законопроект мав також врахувати нові виборчі процедури, які закладено у новому Виборчому кодексі. Було також проведено широке громадське обговорення законопроекту, обговорення в регіонах, отримано позитивні висновки від міжнародних інституцій. Парламентарій закликав під час розгляду законопроекту більше говорити про його змістовні складові, а не про політичні позиції депутатських фракцій і груп. «Бо лише спільною роботою ми зможемо продемонструвати народові України якісний законопроект і якісний механізм, який би регламентував право на народовладдя», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що другий блок питань — це підготовка законопроекту про опозицію. Перший заступник глави парламенту звернувся до лідерів опозиційних фракцій з проханням вносити конструктивні пропозиції до законопроекту про опозицію та активніше брати участь у засіданнях робочої групи.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк привернула увагу до проблеми із проведенням цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у зв’язку з епідемією коронавірусу. За її словами, скасування пробного ЗНО викликало хвилю обурення, а також викликають тривогу заяви про можливість скасування ЗНО загалом. Тому вона запропонувала запросити на годину запитань до уряду в. о. міністра освіти Любомиру Мандзій. «Верховна Рада у межах парламентського контролю має зробити все можливе, щоб захистити інтереси абітурієнтів і не допустити скасування ЗНО, — підкреслила О. Кондратюк. — Адже йдеться про права і рівні можливості дітей». Політик наголосила на недопустимості повернення до старих корупційних схем і забезпеченні проведення ЗНО. Натомість політик запропонувала скасувати державну підсумкову атестацію учнів випускних класів. «ЗНО має відбутися за будь-яких обставин», — наголосила О. Кондратюк.

Поштовх до виходу з економічної кризи

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко наголосив на потребі розглянути в другому читанні законопроект, який дозволить спрямувати кошти на проект «Велике будівництво» — доріг та інших об’єктів інфраструктури, що дасть поштовх до виходу з економічної кризи, створення нових робочих місць. А також законопроект про креативні індустрії, визначений Президентом як невідкладний, який важливий для розвитку галузі культури, яка особливо постраждала від карантину. Політик нагадав, що минулого тижня уряд вніс постанову про укрупнення районів, яка перебуває на розгляді у профільного комітеті, зауваживши, що це питання має бути схвалено максимально публічно із урахуванням різних думок. Важливим, за словами О. Корнієнка, є законопроект щодо врегулювання бюджетних відносин між рівнем району та громад, що дозволить врегулювати питання укрупнення регіонів. А також законопроект про реєстр виборців, який сприятиме тому, щоб місцеві вибори пройшли максимально чесно.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович застеріг від зриву місцевих виборів, які призначені на жовтень цього року. Політик заявив, начебто влада маніпулює показниками захворювання на коронавірус, щоб перенести місцеві вибори на березень наступного року. «Хочу попередити тих осіб, які хочуть виконувати це рішення, — це антиконституційне рішення», — сказав В. Рабінович. Він також запропонував зняти з розгляду законопроект № 3605, який передбачає покарання для журналістів за публікацію фото, відео, листування та інших фактів із життя можновладців.

Розслідувати, куди поділися закуплені чинною владою тести і захисні маски закликала ГПУ і ДБР співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. Фракція також наполягає на страхуванні всіх медиків. «На сьогодні 5537 лікарів інфіковані коронавірусом. Вони не отримують ніякого страхування, — сказала політик. — Уже правильно зазначили, що 30 мільярдів гривень — це половина з виділених на боротьбу з COVID-19 коштів — просто розкрадені». І. Геращенко також заявила, що «Європейська солідарність» збирає підписи для подання в Конституційний Суд про неконституційність закону про держслужбу.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її політсила оскаржуватиме меморандум із МВФ до Конституційного Суду щодо визнання його неконституційним. «Кожним пунктом меморандуму з Міжнародним валютним фондом влада Зеленського здає національні інтереси й продовжує політику розпродажу України, яка велася попередні п’ять років. «Батьківщина» боротиметься зі сценарієм колонізації країни міжнародними спекулянтами», — заявила політикиня. За її словами, у «Батьківщині» хочуть провести глибоку внутрішньонаціональну експертизу меморандуму з МВФ за розділами.

Фракція «Голос» ініціює відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і розпочинає збір підписів за проведення позачергового пленарного засідання, заявив заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк. Також фракція запропонувала відхилити оновлену програму дій уряду, відкласти розгляд законопроекту про онлайн-референдум і наполягає на збереженні ЗНО. «Українські школярі мають змагатися лише за допомогою знань, а не зв’язків та грошей батьків», — наголосив Я. Железняк.

Віктор Бондар (ДГ «За майбутнє») назвав неприпустимим те, що уряд у ручному режимі виділяє кошти на виборчі округи провладних депутатів, тоді як в інших округах десятки об’єктів залишаються недоробленими чи невідремонтованими. Парламентарій закликав не вводити іноземців до складу наглядових рад стратегічних держпідприємств, не зволікати з призначенням міністрів на вакантні посади.

Олег Кулініч (ДГ «Довіра») закликав уряд оприлюднити умови, на яких отримано новий транш МВФ у розмірі 5 мільярдів доларів, та чіткий план його виконання. «Людей хвилює, на яких умовах надано новий кредит від МВФ і як уряд їх виконуватиме, чи не буде скорочення освітньої, медичної мережі, чи зростатимуть тарифи, пенсійний вік, — сказав народний депутат. — Люди повинні чітко знати, які зобов’язання взяв на себе уряд і як він їх виконуватиме».

Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного сесії. Зокрема, голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха назвав важливим законопроект про скасування штрафів за прострочені кредити, голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький наголосив на потребі продовжити дію закону щодо боротьби з коронавірусом. У Комітеті з питань цифрової трансформації наполягають на розгляді законопроекту про електронні комунікації згідно з директивами ЄС, який сприятиме інтеграції в єдиний цифровий вимір.

Глава парламенту Дмитро Разумков підтримав висловлені під час Погоджувальної ради думки про неприпустимість скасування ЗНО, наголосивши, що вища освіта має бути доступна для випускників з усіх шкіл країни, і не лише з великих міст, а і маленьких сіл та містечок.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут