«Тренувальне» тестування з української мови й літератури відбулося у понеділок. Того ж дня Міністерство фінансів повідомило, що розробило спрощений механізм повернення абітурієнтам коштів за пробне ЗНО, яке через карантин цього року відбувається дистанційно, поза пунктами тестування. «За участь у пробному ЗНО кожен учасник сплатив в середньому 145 гривень за кожен навчальний предмет. Незважаючи на те, що 85% цих коштів було спрямовано на друк зошитів для тестування, уряд прийняв рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі», — інформує сайт Міністерства фінансів. Тож майже 52 млн грн будуть найближчим часом перераховані на рахунки регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Механізм повернення сплачених за пробне тестування гривень має бути схвалений сьогодні на засіданні уряду. Він максимально спрощений. Вступники мають звернутися до регіонального відділення із відповідною заявою, вказавши реквізити рахунку, на який здобувач освіти чи його батьки хочуть отримати кошти.

Та головне питання цьогорічної вступної кампанії полягає в невизначеності долі ЗНО як такого. Ідея скасувати ЗНО взагалі не пройде, про що свідчать заяви керівництва парламенту, профільного комітету Верховної Ради, окремих народних депутатів, громадських організацій та МОНу, які вважають зовнішнє оцінювання ефективним інструментом забезпечення рівного доступу до вищої освіти.

Водночас найближчим часом можуть ухвалити закон про звільнення цього сезону від ДПА у вигляді ЗНО випускників, які не планують вступати до вишів.

«Готуються зміни до «ковідівського» закону, які дозволять звільнити учнів 11 класу від проходження державної підсумкової атестації у формі ЗНО», — анонсував на Погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Це стосуватиметься лише випускників, які не планують вступати до закладів вищої освіти, уточнив він.

Крім того, через збільшення захворюваності на коронавірус можуть змінити календар проведення основної сесії зовнішнього оцінювання. За словами т. в. о. міністра освіти Любомири Мандзій, у разі перевищення певних епідеміологічних показників ЗНО можуть перенести на серпень.