А зокрема — у сфері охорони здоров’я. «Нині маємо 33 тисячі інфікованих коронавірусом і понад тисячу померлих, — сказав він. — І це проблема». Парламентарій нагадав, що на початку весни представники всіх політичних сил голосували за виділення додаткових коштів для того, щоб достойно протистояти пандемії.

«У березні ми прийняли 110 мільярдів гривень, а потім перейшли на 70 мільярдів, — наголосив М. Макаренко. — Створили бюджетну комісію спільно з Міністерством фінансів. А нині не можемо знайти кінці -куди ділися ті гроші, які ми всі разом проголосували направити на боротьбу з коронавірусом. З’ясувалося, що наш бюджетний комітет і Мінекономіки всі ці гроші «кинули» на будівництво доріг. Навіщо ті дороги, якщо не буде людей»?

Водночас парламентарій звернув увагу на ще одну проблему в галузі -внаслідок реформування психіатричної служби, за його словами, нині 24 тисячі душевнохворих опинилися в соціумі без будь-якої допомоги. Народний депутат спрогнозував, що ця цифра ще зростатиме внаслідок ліквідації психіатричних клінік. Маємо випадки, коли в людей трапляються загострення, а ніякі медичні заклади не беруться допомагати, каже він. Мовляв, саме це спричинює нещасні випадки, які призводять до смертельних наслідків.

«У нашого Кабміну немає перспективного бачення того, як ми будемо виходити з коронавірусу, — підкреслив М. Макаренко. — Понад 90 днів тривав карантин. Скільки сімей він розрушив, скільки трагедій у сім’ях, де люди сиділи без грошей! Що ми робимо з народом? Ми так спішили догодити міністру охорони здоров’я, в якого навіть немає відповідної освіти, що ліквідували відповідні факультети в університетах. І тепер маємо в країні не більше двох сотень епідеміологів. Мені так хочеться розповісти нашим громадянам щось хороше про якісь досягнення, але маємо тільки негатив. Вибачте мені за це. Будьте здорові!» Для того, щоб стабілізувати ситуацію в сфері охорони здоров’я, парламентарій пропонує зупинити галузеву реформу, розпочату минулою владою.