Нагадаємо, поштовх до реалізації цієї законодавчої ініціативи дало суспільство. У січні цього року у соцмережах бурхливо обговорювали історію, яку розповіли захисниці нашої незалежності на Донбасі. Вони автобусом поверталися з похорону загиблого воїна. І піратська трансляція російського фільму у салоні транспортного засобу видалася їм дуже недоречною. Захисниці попросили водія автобуса вимкнути телепередавач. Однак він, м’яко кажучи, проігнорував прохання пасажирок...

Цей епізод набув чималого розголосу у суспільстві й збурив хтозна-скільки громадських організацій, серед яких Рух добровольців «Простір свободи», Громадянський рух «Відсіч», Ініціатива «Дріжджі», Портал мовної політики, Інформаційний центр «Майдан-моніторинг», Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім». Пізніше активісти виступили із заявою припинити акустичне насильство у транспорті.

А вже 5 лютого 15 депутатів різних фракцій зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 3006, покликаний заборонити трансляцію звуку музики чи фільмів у пасажирських рейсах.

«Якщо закон проголосують на пленарному засіданні, українці зможуть, як у всьому цивілізованому світі, їхати в тиші чи слухати музику чи звук фільмів через навушники», — зазначив екс-очільник Інституту національної пам’яті, а нині один із авторів законопроекту, народний депутат Володимир В’ятрович.

17 червня член депутатської фракції політичної партії «Голос» у Верховній Раді дев’ятого скликання Соломія Бобровська на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила суспільству приємну новину: Комітет з питань транспорту та інфраструктури таки рекомендував парламенту прийняти законопроект про заборону акустичного насильства.

«Цей законопроект — про тишу у громадському транспорті та таксі, окрім випадків, коли всі пасажири погодилися слухати/дивитися один і той самий контент, — прокоментувала подію народний депутат. — Буде за це й адміністративна відповідальність у вигляді штрафу».

Подію схвально сприйняло суспільство. «Дякую!!! Двадцять років їжджу до батьків, скільки трешу доводилося витерпіти, але найгіршими були рейси «Автолюксу», де в нічному рейсі на загальному для всіх екрані транслювали якісь дикі серіали чи розважальні шоу, під які спати можна, лише добряче хильнувши. Тверезий і сонний, сходиш у Києві, йдеш у справах, а в голові ще нудиться отой єралаш. Коли запрацює закон, то буде пречудово. Хай кожен сам своє слухає і дивиться, а хто прагне тиші і спокою — матиме жадане», — пише у коментарях до події одеситка Ірина Бирюкова.

Львів’янин Теодор Дяків радить парламентаріям запровадити ще й штрафи для «автомобілів, з яких лунає музика на цілий квартал, і для тих транспортних засобів, які їздять без глушників».

Тепер справа за парламентом.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.