Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про соціальні послуги».

З метою підвищення рівня оплати праці працівників соціальних служб та престижності праці в даній сфері пропонується внести зміни до статті 11 Закону «Про соціальні послуги». Згідно із законопроектом, особи, які надають соціальні послуги, мають право на отримання надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу роботи в установах соціального захисту в таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків, понад 20 років — 30 відсотків. Крім того, вони можуть отримувати щорічну грошову винагороду в розмірі одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та допомогу на оздоровлення — ставки заробітної плати при наданні щорічної відпустки. А ще можуть одержувати доплати в розмірі 25 відсотків щомісячно від посадового окладу за роботу в установах соціального захисту, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Також комітет рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо виплати пенсії у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон. Зокрема, відповідно до законопроекту, в разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання до держави, з якою Україною укладено міжнародний договір у сфері пенсійного забезпечення, виплата здійснюється у порядку, передбаченому договором. Якщо між країнами договір не укладено, пенсію виплачують за місцем проживання особи за межами України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Вл. інф.