До фракції «Європейська солідарність» звернулися представники громадської організації «Військово-патріотичне об’єднання учасників бойових дій «Сармат» щодо справи активіста Віталія Олешка (позивний «Сармат»), якого було вбито у Бердянську в липні 2018 року, розповіла на брифінгу народний депутат України Софія Федина. За її словами, затриманим, яким було оголошено підозру у вбивстві Віталія, було обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. «Однак колегія суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області організатору вбивства Олешка та співучасникам вбивства змінила запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, — сказала Федина. — Колегія суддів мотивувала це рішення тим, що зникли ризики, які виправдовують тримання під вартою вказаних осіб, через те, що вже було допитано свідків убивства та потерпілих. Виходить, що вбивці перебувають фактично на волі». Депутатка нагадала, що представники громадської організації оголосили голодування та безстрокову акцію протесту під Офісом Президента.

Народна депутатка Ірина Фріз висловила думку, що відбувається тиск на волонтерів та учасників бойових дій, а в парламенті блокується розгляд законопроекту про створення ТСК у справі Павла Шеремета.

«Влада має припинити політичні переслідування, щоб Україна не перетворилася на тоталітарну державу, — заявила Марія Іонова. — Українці після Революції Гідності показали, що вони хочуть бути у родині європейців, де поважають права людини, верховенство права. А зовнішній ворог у нас один — це Путін».