Уряд при затвердженні Перспективного плану Рівненської області знову не дослухався до думки територіальних громад (а до нього було звернення депутатів трьох районів — Корецького, Острозького і Гощанського), чим порушив принцип добровільності. Адже представники цих трьох громад пропонували утворити п’ятий район області, наводили для цього вагомі аргументи, які не взято до уваги.

Уряд передбачив чотири райони на Рівненщині: Рівненський — 632,4 тисячі осіб, Дубенський — 169,1 тисячі осіб, Сарненський — 209 тисяч та Вараський — 142,5 тисячі осіб. Впадає в око різниця в кількості населення. І тут логічно поставити запитання: як таким великим районом, як Рівненський, керуватиме така ж кількість чиновників, як і іншими?
Нині Рівненський район налічує 9 ОТГ. Після укрупнення матиме удвічі більше. Отже, управляти половиною населення нинішньої області навряд чи буде зручно. Та найбільше хвилює активну громадськість те, яке представництво вони матимуть у райраді та облраді.

— Якщо нині в районних радах представлені майже всі населені пункти, то в пропонованому Рівненському районі в представницькому органі будуть переважно рівняни і по 2—3 представники від нинішніх районів. Тобто представництво людей на регіональному (районному) рівні буде змінімізовано в декілька разів, — така думка авторитетного експерта, народного депутата України першого скликання, одного з авторів Закону України «Про місцеве самоврядування» та його доповідача, кандидата юридичних наук Василя Руденка.

Думку депутатів усіх трьох районів — Острозького, Корецького, Гощанського — щодо їх об’єднання у п’ятий район Рівненщини прокоментував і аргументував гощанський селищний голова Микола Панчук:

— Об’єднання Острозького, Корецького і Гощанського районів є доцільним і економічно вигідним. Вони доповнюють один одного і становлять основу потужного району. Острог та Острозький район — основа наукового та освітнього середовища, Корець — основа духовного та аграрного середовища, Гоща — центр аграрного, промислового, виробничого середовища з об’єднувальним логістичним розміщенням. Усі три райони є надзвичайно туристично привабливими. Свого часу вони уже були об’єднані, і результатом такої співпраці був потужний розвиток усього регіону. То навіщо нехтувати вже перевіреним часом досвідом?

Це запитання представники трьох районів адресують голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю, сподіваючись на його підтримку у тому, щоб уряд переглянув своє рішення про Перспективний план Рівненської області щодо утворення п’ятого району на Рівненщині, знявши у такий спосіб соціальне напруження на цих територіях. Адже людям не байдуже, як вони далі житимуть, як розвиватимуться населені пункти після ось таких адміністративних новацій.