У центрі Юрій Бойко.

У Верховній Раді в рамках години запитань до уряду звітувала виконувачка обов’язків міністра освіти Любомира Мандзій.

Із самого початку засідання на вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов. Він звернувся до Президента Володимира Зеленського з інформацією про утиски волонтерів та громадських активістів на Луганщині. Місцеві силовики прикривають злочинців та покривають контрабанду й торгівлю наркотиками, стверджує народний депутат. Так само від двох фракцій виступила й співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

Тоді у рамках урядової години народні депутати слухали міністра фінансів Сергія Марченка. Він доповів про використання коштів державного бюджету на заходи з протидії поширенню коронавірусу. Бюджет надзвичайної ситуації вимагав сильних, виважених та продуманих рішень, щоб захистити громадян з усіх соціальних груп, які очікували на допомогу держави. Забезпечити максимальний ресурс, за словами урядовця, вдалося. У фонді боротьби з коронавірусом вдалося закумулювати 64,7 мільярда гривень.

Станом на 18 червня, повідомив міністр фінансів, уряд прийняв рішення про виділення коштів фонду на суму 36,1 мільярда гривень. Згідно з постановами Кабінету Міністрів, наприклад, 4,7 мільярда гривень пішло на виплату допомоги із часткового безробіття на період карантину безповоротно. Ще 1,27 мільярда пішло на допомогу на поворотній основі. Майже три мільярди витратили на безповоротні виплати допомоги з безробіття. На 9 червня 428 тисяч осіб отримують подібну допомогу від держави і це майже вдвічі більше, ніж торік. Передбачено також 1,6 мільярда на допомогу дітям фізичних осіб-підприємців, які належать до 1-2 групи платників єдиного податку. Сто мільйонів гривень передбачено закладам охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам із COVID-19 на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів. Майже три мільярди гривень передбачено на заходи запобігання спалахів епідемії, 2,3 мільярда — на закупівлю засобів індивідуального захисту для медичних працівників, 2,5 мільярда — для Фонду соціального страхування, зокрема, для разової виплати родинам тих медиків, які померли від коронавірусу. Більш значні суми виділялися в рамках протокольних рішень уряду. Переважно йдеться про наповнення Пенсійного фонду та кошти для Міністерств охорони здоров’я, освіти та науки (для безпечного проведення ЗНО). Державна аудиторська служба України здійснює безперервний контроль використання коштів, наголосив С. Марченко.

Про організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні в 2020 році доповідала виконувачка обов’язків міністра освіти Любомира Мандзій. Зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься в безпечних умовах відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря, запевнила вона. «У нас все готове для проведення ЗНО із 25 червня до 17 липня», — сказала чиновниця. У 2020 році на основну сесію проходження оцінювання зареєструвалися 379 тисяч 493 учасники. Вони обрали 1 мільйон 227 тисяч 154 тестування. Для них український центр оцінювання якості освіти підготував 82 тисячі 890 аудиторій у 5 тисячах 188 пунктах тестування. Уже надруковано 1 мільйон 166 тисяч 280 зошитів сертифікаційних тестових завдань. Щоб тестування відбувалося в безпечних умовах, спільно з партнерами закуплено та доставлено в області 3 мільйони 230 тисяч 104 медичні маски, 3 тисячі 250 безконтактних термометрів, 11 тисяч 630 комплектів для захисту медиків, 104 тисячі 382 літри антисептиків та 28 тисяч 100 літрів дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь.

Для проведення ЗНО залучено 242 тисячі 650 працівників і 11 тисяч 630 медиків. Уряд розробив безпечні алгоритми дій для проведення та довезення учасників ЗНО. В особистих кабінетах учасників розміщено відеоінструкції з цими правилами. Кожен крок учасника є продуманим, а дотримання правил суворо контролюватиметься, акцентувала Л. Мандзій. Вона також поінформувала, що кошти за пробне ЗНО, яке вирішили не проводити, повертатимуть через відділення Приватбанку. Загальна сума сягне 52 мільйони 450 тисяч гривень.

Традиційно народні депутати мали можливість поставити запитання до доповідачів та членів Кабінету Міністрів. Після цього Верховна Рада дала згоду на призначення на посаду міністра навколишнього середовища та природних ресурсів Романа Абрамовського. Він склав присягу на вірність українському народові з трибуни Верховної Ради.

Тоді народні депутати проголосували за включення до порядку денного сесії проекту змін до деяких законів щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії № 3658 та змін до закону про ринок електричної енергії № 3657. Для обох документів скорочено термін подачі альтернативних законопроектів та підготовки до розгляду в сесійній залі. Перед тим, як оголосити перерву, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зачитав оголошення про те, що народні депутати Лариса Білозір, Геннадій Вацак та Микола Кучер покинули депутатську групу «За майбутнє» і тепер представлятимуть групу «Довіра».

Після перерви у цілому прийнято проект змін до закону, який стосується забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) щодо продовження строку дії у зв’язку із загрозою зростання захворюваності населення (№ 3636). Так само в цілому проголосували й за проект змін № 2284 до деяких законодавчих актів з приводу спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.

Наприкінці засідання заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зачитала низку депутатських запитів, а тоді народні депутати перейшли до «Різного».

Учора народні депутати вітали з Днем народження свою колегу Вікторію Гриб.


Неллі Яковлєва, Галина Третьякова.


Новопризначений міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.