Представникам галузі незрозуміло, чому дитячим таборам, на відміну від баз відпочинку, заборонено працювати.

Нагадаємо, днями в ефірі телеканалу «112 Україна» головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив про неможливість відкривати дитячі оздоровчі табори на цей літній сезон.

«Під час «оздоровлення» у нас виникає приблизно 80 «спалахів» кишкової інфекції. Дітей привозять в інфекційні стаціонари, де є хворі на COVID-19. Тому, замість лікування кишкової інфекції, ми можемо наражати на небезпеку зараження коронавірусною», — сказав Віктор Ляшко, додавши, що відкриття таборів можливе після стабілізації епідеміологічної ситуації.

Ця заява підірвала соцмережі. Особливо гострою є заява зі сторінки дитячого табору «Лісова пісня», розташованого на Молочному лимані. Уперше за кілька років Молочний лиман після відкриття вимоїни наповнено водою, й тепер він справді готовий зустрічати юних відпочивальників.

«Під час карантину, а це майже три місяці, діти перебували вдома, і це вплинуло на їхній імунітет, загальний стан фізичного й емоційного здоров’я. Оцінюючи заздалегідь, що наступний навчальний рік буде насиченим і важким у зв’язку з карантином і пропуском багатьох уроків, необхідно дати їм змогу оздоровитися й повноцінно відпочити.

Під час відкриття табори перевіряються всіма службами, зокрема й Держпродспоживслужбою. Впроваджено систему СУБХХП (НАССР), усі співробітники проходять медичне обстеження й обов’язково мають санітарні книжки.

У процесі підготовки до відкриття сезону таборами придбано в достатній кількості засоби дезінфекції, захисні маски, антибактеріальні лампи, санітайзери, що дасть змогу запобігти поширенню коронавірусної інфекції, ми впроваджуємо регулярний температурний скринінг дітей і персоналу, впроваджуємо регулярну санітарну обробку всіх приміщень. Для прийому до таборів нами розроблено спеціальне додаткове анкетування для батьків і персоналу.

Сьогодні влада наголошує на розвитку галузі внутрішнього туризму в Україні, хочемо зауважити, що дитячий відпочинок — це великий сегмент цієї галузі!

У нас є можливість забезпечити роботою педагогічний і обслуговуючий персонал, який майже три місяці був без роботи й заробітку, також це дасть змогу не знищити галузь і підтримати бізнес. Постановою головного санітарного лікаря України № 36 від 06.06.2020 дозволено роботу й розроблено алгоритми роботи для багатьох закладів розміщення, але чомусь дитячі установи оздоровлення й відпочинку залишили без уваги.

Табори не дотуються владою, у нас немає змоги отримати від держави кредити за низькими ставками, для нас не знижено податкове навантаження, сьогодні 95% таборів утримуються за рахунок власників і балансують на межі існування. Якщо цього року вони не відкриються, для багатьох із нас це означатиме банкрутство, тому що табір працює тільки три літні місяці (один з яких нами вже втрачено), а утримувати персонал і обслуговувати базу потрібно цілий рік.

Дайте нам змогу працювати, не знищуйте галузь!».