Але не у всіх цього дня був піднесений настрій — частина людей поїхала мітингувати до будівлі Кабміну. І на те були причини.

Та й фермери Рівненщини часто озвучують проблеми, які заважають їм розвиватися, працювати. Серед основних: проблеми з отриманням банківських кредитів через відсутність заставного майна та низьку ліквідність. Це диспаритет між цінами на продукцію сільського господарства і матеріально-технічні ресурси. Це складні процеси отримання земельних ділянок для ведення сільськогосподарського виробництва. Це труднощі зі збутом вирощеного, особливо в карантин, коли фінансових збитків зазнало багато фермерів.

Про фермерство на Рівненщині розповіла директор департаменту агропромислового комплексу Рівненської ОДА Надія Переходько (на знімку):

— Нині на Рівненщині 368 фермерських господарств, 61 із них створено за останні три роки. Вони обробляють 33,6 тисячі гектарів землі. В середньому на одне фермерське господарство припадає 91,3 гектара. Фермерські господарства спеціалізуються на вирощуванні овочів, картоплі, зернових і зернобобових.

Виробництво валової продукції фермерами торік становило 774,6 мільйона гривень (10,1 відсотка до загального по сільськогосподарських підприємствах). У структурі виробництва валової продукції переважає частка рослинництва — 81 відсоток. Внесок фермерського сектору у розвиток тваринництва — 19 відсотків.

Частка виробництва основних сільськогосподарських культур фермерськими господарствами до загального обсягу по сільгосппідприємствах торік становила: овочі — 3,1 тисячі тонн (42,5 відсотка), картоплі — 0,6 тис. тонн (28,5 відсотка), зернові та зернобобові — 95,6 тис. тонн (9,2 відсотка).

До речі, на Рівненщині створені династії фермерів: ФГ «Пролісок» Гощанського району (голова — Олександр Галуза); «Влада» Млинівського району (голова — Олександр Романчук); «Родина 2007» з Острозького району (голова — Олександр Калюжний), «Агро-Лан» Рівненського району (голова — Броніслав Кінзерський); «Нива» Здолбунівського району (голова — Олександр Лапчук).

З ініціативи фермерів на Рівненщині продовжує діяти обласна програма підтримки фермерських господарств. За 2011—2019 роки фермери отримали з обласного бюджету пільгових кредитів (під 2 відсотки річних) на загальну суму 7 мільйонів 625 тисяч гривень.

Крім того, понад 149 фермерських господарств Рівненщини скористалися чинними напрямами підтримки у 2018—2019 роках та отримали з державного бюджету понад 26 мільйонів гривень. Державна програма фермерів діє і цього року, що дуже важливо, коли фермери зазнали збитків через карантин.

Записала Олександра ЮРКОВА.