На знімку: керівник госпіталю Володимир Федоришин.

Здібний адміністратор — запорука виживання. Таким є керівник КНП «Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради» Володимир Федоришин.

У 2018 році В. Федоришин став одним із переможців всеукраїнського конкурсу серед головних лікарів, посівши почесне третє місце. Важливим чинником успіху стали неабиякі організаторські здібності керівника. Відколи очолив залізничну лікарню в Коломиї, що згодом отримала статус обласного госпіталю ветеранів війни, дбає про належні умови праці колективу та надання кваліфікованої медичної допомоги колишнім бійцям і різним категоріям населення.

Госпіталь належить до закладів вторинної лінії надання допомоги хворим із підозрою на коронавірусну інфекцію. Тут за потреби можуть розгорнути додаткові ліжка для інфікованих пацієнтів. Для цього палата інтенсивної терапії та кілька інших обладнані засобами для безперебійної подачі кисню, є два ШВЛ-апарати. А головне — анестезіологи, які мають досвід роботи з ними. Достатньо засобів індивідуального захисту. Адже невідомо, яких приймають пацієнтів, тож насамперед дбають про безпеку медперсоналу. Якщо є підозра на коронавірус — скеровують до центральної районної лікарні.

Оновлені та наново створені відділення, високопрофесійний колектив, новітнє обладнання — завдяки цим чинникам госпіталь виходить на передові позиції в регіоні. Тут надають повноцінну медичну допомогу та реабілітацію насамперед ветеранам війни. Так само приймають ургентних пацієнтів, здійснюють планове лікування хворих з онкологічними та іншими недугами.

«У Коломиї розформували онкологічний та шкірвендиспансери. Найкращі спеціалісти перейшли до нас. Приміром, онколог Володимир Гонсіровський, дерматологи Галина Геник та Антоніна Павличко. Стаємо провідним медцентром регіону. На сьогодні здійснили понад 200 оперативних втручань. Маємо сучасне обладнання, як-от очний комп’ютерний томограф», — розповідає Володимир Федоришин.

Як комунальне некомерційне підприємство госпіталь став платником податків. Зросли ціни на медикаменти, плата за надання НСЗУ інформаційних послуг. Щоб вижити, тут змушені збільшити перелік платних послуг. База для цього є. Мають можливість здійснювати фізіотерапію, ендопротезування, операції в онкохірургії, зокрема малоінвазивним методом.

«Та все ж акцент — на лікування та реабілітацію ветеранів війни. Для цієї категорії пацієнтів госпіталь став сімейним медзакладом. У пакеті медичних гарантій не передбачено стоматологічне лікування та протезування. До реформи ми надавали таку допомогу колишнім бійцям. До нас їздили звідусіль. Тепер змушені запроваджувати платні послуги. Разом з іншими госпіталями відстоюємо право на окремий пакет послуг для ветеранів, підтримали відповідну петицію. Сподіваюся, що держава змінить своє ставлення», — наголошує Володимир Федоришин.

Івано-Франківська область.

Фото автора.