Відомо про загибель трьох осіб, але ця цифра може бути неостаточною. Рятувальники ще розбирають завали. Вибухова хвиля рознесла п’ять поверхів та зробила безхатьками майже тисячу киян. За попередньою версією, причина трагедії — вибух газоповітряної суміші.

Як повідомили вчора в прес-службі МВС, зруйновано 16 квартир із 4-го по 9-й поверхи. Крім того, пошкоджено ще 40 квартир одного під’їзду. Медики надали допомогу 5 постраждалим, з яких двох госпіталізували до лікувальних закладів.

«Нині доля двох чоловіків 1976 та 1967 років народження залишається невідомою. Пошуково-рятувальні роботи тривають. Рятувальники укріпили міжповерхові перекриття з 1-го по 7-й поверхи, встановивши металеві розпорки, та розібрали завали з 5-го по 6-й поверхи. Продовжують розбирати завал на 4-му поверсі. Будинок і прилеглу територію охороняють поліцейські та нацгвардійці», — поінформували в силовому відомстві.

У столичній прокуратурі за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки при поводженні з газом, що призвело до тяжких наслідків, загибелі та травмування людей).

Як повідомив на засіданні Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, київська влада має визначити і надати уряду суму збитків, завданих внаслідок надзвичайної ситуації, з метою надання компенсації постраждалим.

«До наступного засідання комісії очікую таких кроків: звіту про перебіг та завершення рятувальних робіт, оцінки київською міською владою повної суми збитків та розрахунку необхідної суми компенсації, а також чіткої аргументації щодо можливості та необхідності застосування механізму співфінансування виплат компенсації», — заявив він.

Своєю чергою, київський міський голова Віталій Кличко повідомив членам комісії, що в результаті вибуху було пошкоджено конструкції будівлі. Як наслідок — без житла залишилися 125 осіб, які мешкали в 40 квартирах однієї із секцій будинку. «Частина людей переночували у родичів та знайомих, решта тимчасово відселені в інтернат на Харківському шосе, де вони були забезпечені всім необхідним», — сказав він.

Попередньо комісією ухвалено рішення розглянути питання компенсації постраждалим вартості придбання нового аналогічного житла коштом резервних фондів держави та міста.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.