«З огляду на складну ситуацію з епідемією коронавірусу ми розуміємо, що Україна сьогодні перебуває в руках медиків. Держава нині у великому боргу перед своїми медиками і робить усе, щоб їх підтримати. Ми хочемо, щоб наші медики почувалися справді захищеними і їхня робота була не тільки почесною, а й добре оплачуваною. І робитимемо все, щоб увага держави до медиків відповідала їхньому внеску у захист суспільства», — сказав на початку засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та привітав усіх причетних до цієї професії з Днем медичного працівника.

За словами глави уряду, одним із рішень, яке має покращити ситуацію в медичній сфері, є підвищення зарплат. «Цьогоріч ми збільшимо витрати на медицину сумарно майже на 8 мільярдів гривень. Розумію, що в умовах економічної кризи це непросто, але це буде зроблено. Це наш обов’язок перед лікарями і медпрацівниками», — зазначив Д. Шмигаль.

Крім підвищення зарплат лікарям, уряд пропонує змінити тарифи, за якими відбувається лікування. «Упродовж останніх місяців ми бачили проблеми в медицині та обіцяли, що значно дофінансуємо потреби медиків, а сьогодні цю обіцянку виконуємо. Зокрема, на екстрену медицину держава додатково виділяє майже

1,3 мільярда гривень, що дасть змогу нашим фельдшерам істотно покращити умови, в яких вони надають допомогу всім українцям», — сказав прем’єр та запевнив, що підвищення зарплат лікарям та збільшення фінансування програм лікування — це лише початок змін, які запускаються в медичній системі.

Згадавши, що Президент Володимир Зеленський обіцяв не допустити закриття лікарень та звільнення лікарів, глава уряду повідомив, що нині ця обіцянка наповнюється конкретним фінансуванням. «Ми виділяємо додаткові 2,3 мільярда гривень на ті заклади, які нині критично недофінансовані. Протитуберкульозні заклади, інфекційні та реабілітаційні лікарні, психіатрія отримують необхідні кошти, а головне — час, щоб реформуватися та покращити свій стан», — наголосив Д. Шмигаль.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов детальніше поінформував про рішення уряду, які уточнюють проведення другого етапу медичної реформи. «Пропонується встановити з 1 вересня доплати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я. Лікарям — у розмірі 70 відсотків від посадового окладу, визначеного за 14-м тарифним розрядом. Фахівцям із базовою вищою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей — у розмірі 50 відсотків мінімальної заробітної плати, а молодшим медсестрам — у розмірі 25 відсотків зарплати», — повідомив він.

Також уряд ухвалив рішення щодо збільшення тарифів, за якими відбувається лікування. Зокрема, тариф лікування гострого інфаркту буде змінено з 16 до 30 тисяч гривень, а тариф на гострий мозковий інсульт замість 19 тисяч 332 гривень становитиме 26 тисяч 947 гривень. За словами міністра, так буде виправлено диспропорцію у фінансуванні медичних закладів та втілення анонсованого безплатного лікування пацієнтів.