Свого часу тут жили і навчалися сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Та соціальне сирітство в Україні поступово відходить у минуле, безбатченки знаходять прихисток у прийомних родинах і сім’ях опікунів. Тому інтернат отримав статус гімназії, але й у ньому довго не протримався. Оскільки це заклад обласного підпорядкування, а фінансувати гімназії облрада тепер права не має, її швиденько перетворили на спортивний ліцей.

Депутати органу місцевого самоврядування проголосували, щоб у ліцеї «поглиблено вивчали» бокс, вільну боротьбу, легку атлетику і футбол. Та не врахували, що новий статус не передбачає існування в ліцеї молодших класів. Тож понад півсотні хлопців та дівчат, котрі навчалися у перших-третіх класах колишньої гімназії, опинилися коло розбитого корита.

Батькам запропонували або фінансувати молодшу школу з власних кишень, на що у родин немає коштів, або переводити дітей до інших навчальних закладів. Але цей варіант батьків також не влаштовує: до інших шкіл їм і діставатися складніше, та й адаптація у новому колективі для дитини в такому віці — завжди стрес. Тож родини гімназистів підготували петицію на електронний сайт Херсонської облради із проханням відтермінувати ліквідацію молодших класів у спортивному ліцеї до того моменту, як діти їх закінчать. Однак реакції на неї поки що немає.