Інженер за фахом, технічний директор потужного підприємства, людина виважена і поміркована, він до дрібниць вивчив це питання, прорахував усі ризики і встановив на власному обійсті сонячну електростанцію. Вже менш як за місяць зелений тариф дав віддачу: приблизно дві тисячі гривень до бюджету родини.

Навіщо це потрібно

— Особисто для мене у цій справі є два поштовхи: стати енергонезалежним і зробити свій внесок у захист довкілля, — зауважує Олег Небера. — І якщо перше — це очевидно і можна прорахувати у матеріальному плані, то друге, не дивуйтеся, також легко виражається у прикладних цифрах. Ось дивіться, додаток у моєму мобільному телефоні показує, що менш як за місяць моя маленька електростанція (наразі — на 8 кВт, а планує розширення до 30 кВт) скоротила викиди оксиду вуглецю майже на тонну. Того оксиду, який труїв би повітря та всіх нас із вами. А ще парниковий ефект, тотальне потепління, зміна клімату...

За словами Олега Небери, йому подобається вислів: «Сонце не приносить рахунки». З часом планує всю оселю перевести на електроопалення, газову плиту замінити на електричну, вся побутова техніка працюватиме на сонячній енергії. Навіть у найближчих планах — зміна нинішньої бензинової автівки на електромобіль. А ще на зеленому тарифі можна заробити.

Як це працює

Інформацію про облаштування сонячної електростанції Олег Небера черпав переважно з Інтернету. Розглянув два формати: автономної та мережевої електростанції. І зупинився на другому, оскільки автономні електростанції — це для віддаленого споживача, котрий потребує лише акумуляції та виключно власного споживання енергії.

Мережева ж станція передбачає надходження виробленої сонцем електроенергії у загальну електросистему. І залежно від обсягів виробництва та споживання дає змогу застосовувати принцип зеленого тарифу.

Величина зеленого тарифу встановлена до 2030 року, і держава гарантує його застосування для електростанцій, введених в експлуатацію під час дії тарифу. Це таке собі заохочення до розвитку альтернативної електроенергетики.

Важливо прорахувати

Чи вигідно встановлювати таку станцію в нашому районі? Адже Менщина — не південний регіон.

— Так, я цей нюанс теж вивчав, — пояснює Олег Небера. — Не є важливою температура повітря, головне — правильно визначити кут нахилу панелей та зорієнтувати за сторонами горизонту. Сучасні технології виконання сонячних панелей настільки розвинуті, що це дає змогу ефективно виробляти сонячну енергію навіть у північних регіонах. Таких, як наша Чернігівщина. А ще зміна клімату, яку ми всі спостерігаємо останнім часом.

Тож важливо ретельно продумати оптимальне місце розташування електростанції, а це південні схили дахів або орієнтовані на південь ділянки землі, багато вільного місця, відсутність тіні від високорослих дерев та господарських споруд.

Увага! Необхідно привести у порядок документи на земельну ділянку та споруди на ній, визначитися з коштами, можливо, оформити кредит. Максимальна дозволена потужність сонячної електростанції для приватних домогосподарств — 30 кВт. Практика ж показує, що один кіловат «тягне» капіталовкладень від семисот до тисячі доларів. Це, так би мовити, «від А до Я». Окупляться витрати протягом п’яти-шести років.

Крок за кроком

Важливі кроки — вибір обладнання і цілий алгоритм взаємовідносин із державою.

Перший: потрібно завітати до РЕМу і написати заяву на збільшення потужності приєднання до енергетичної мережі. Далі — підписати договір на збільшення потужності приєднання, отримати рахунок, сплатити. Потім — технічні умови, виготовлення проекту, виконання робіт. Усе це забирає приблизно півтора місяця.

Другий крок — придбання двонаправленого трифазного лічильника з модемом для дистанційної передачі даних. Коштує він від 10,5 до 12 тисяч гривень. Монтаж вузла обліку, контуру заземлення, виміри опору — ще до п’яти тисяч (технічні умови, проект, монтаж, вимірювання).

Наступний крок — підписання договору приєднання до електромережі «Чернігівобленерго» та власне монтаж сонячної електростанції. Останнє — укладення договору на зелений тариф з енергопостачальною організацією (у нас це — «Енера Чернігів»).

Вигідна співпраця

— Спочатку я планував взяти кредит. Представник банку запропонував на сайті ознайомитися з акредитованими партнерами, які надають комплексні послуги з поставок обладнання та його монтажу, — каже власник сонячної електростанції. — Я розіслав до десятка звернень. Отримав пропозиції, проаналізував їх і вибрав найкращу, на мій погляд, організацію. За офіційним договором вона виконала всі роботи «під ключ».

За словами Олега Небери, спеціалісти організації постійно надають безплатні консультації. А за додаткову оплату готові періодично контролювати роботу станції, її технічний стан. Така співпраця його цілком влаштовує.

Фото автора.