Демонстрація роботи тренажера з аускультації зі смартскопом.

Активна співпраця між закладами вищої освіти та представниками сфери бізнесу дозволяє зміцнити матеріальну базу вишів, підвищити ефективність навчання та наукових досліджень. На цьому наголосив ректор Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Леонід Губерський, відкриваючи лабораторію симуляційного тренінгу у Навчально-науковому центрі «Інститут біології та медицини» КНУ.

Це один із ключових чинників посилення практичної складової освітнього процесу, — відзначив він. Це підтвердили йприсутні на церемонії відкриття директор Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» КНУ Людмила Остапченко та заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМНУ Тетяна Татарчук.

Лабораторія має 13 аудиторій, в яких розміщено по одному медичному тренажеру. Загальна вартість обладнання — понад 1,5 млн грн. Зокрема, тут працює симулятор пологів, тренажери серцево-легеневої реанімації Brad, хірургічний, для внутрішньо-м’язових ін’єкцій, для венепункцій з чотирма венами Training Aid, рука пацієнта Smash.

Під час церемонії відкриття було продемонстровано інноваційну технологію такого навчання на прикладі тренажера з аускультації зі смартскопом — віртуальним стетоскопом (на знімку). Він дозволяє навчитися «прослуховувати» серце та легені, щоб вчасно діагностувати хворобу.

Симулятори та тренажери допомагають студенту розвинути необхідні навички ще до початку роботи з «живими» пацієнтами. Медичне моделювання активно використовують у всіх аспектах медичної освіти — зокрема, в хірургії, акушерстві, анестезіології, воно допомагає опанувати діагностичні процедури, навички надання першої допомоги та догляду за хворими.

Ректор КНУ Леонід Губерський, директор Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» КНУ Людмила Остапченко та заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМНУ Тетяна Татарчук під час церемонії відкриття лабораторії.

Леонід Губерський зазначив, що це не перший досвід впровадження інноваційних технологій у КНУ: 21 лютого у Навчально-науковому центрі «Інститут біології та медицини» відкрили інноваційну аудиторію віртуальної реальності, яка сприятиме покращенню рівня засвоєння навчальних курсів студентами.

Ректор зауважив, що університет співпрацює з низкою відомих міжнародних компаній задля покращення матеріальної бази та рівня освітніх послуг. Зокрема, із «Сіменс Україна» підписано протокол про наміри щодо розвитку та розширення довгострокового співробітництва. КНУ співпрацює також з компаніями «Huawei Ukraine», «Genesis», з ТОВ «Golden Egg Science and Technology», з Благодійним фондом Бориса Колєснікова та іншими. Відкриття лабораторії симуляційного тренінгу є яскравим прикладом нового формату співпраці університету та бізнесу відповідно до нових вимог законодавства про вищу освіту.

Вл. інф.

Фото Сергія Ковальчука.