За браком часу виступали лише представники депутаських фракцій і групп.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив сподівання на проведення швидкого неупередженого розслідування правоохоронними органами причин  вибуху в багатоповерхівці на Позняках у Києві, в результаті якого загинули люди. Від свого імені та депутатського корпусу глава парламенту висловив співчуття рідним і близьким загиблих.

Дмитро Разумков також наголосив на потребі схвалення оперативних і дієвих рішень, спрямованих на подолання наслідків повені у західних областях України. "Це дуже велика проблема сьогодні для держави. Виклики, які знову постали, є дуже небезпечними з економічної, екологічної та інших точок зору, особливо в умовах економічної кризи, -- сказав він. -- І ці питання треба буде вирішувати різним органам влади, зокрема й Верховній Раді". Глава парламенту запевнив: якщо надійдуть пропозиції від Кабінету Міністрів, парламент готовий долучитися до цього процессу.

Голова Верховної Ради привітав із річницею Конституції України, відзначивши, що Україна -- фактично перша держава Європи, де ще в 1710 році з'явилася Конституція -- Пилипа Орлика. А нинішня Конституція України вважається чи не найкращою Конституцією у Європі.

Нинішнього пленарного тижня (а до літніх "канікул" у парламенті ще буде два пленарні тижні) депутати плануть розглянути низку резонансних законопроектів, зокрема про гральний бізнес, який опрацювала спеціально створена у парламенті робоча група, законопроекти, спрямовані на продовження медичної реформи, розвиток економіки, регулювання фінансових послуг, соціальні, освітні законопроекти, про спорт та меценатство.

Погоджувальна рада вирішила у вівторок і четвер, як і у попередні тижні, працювати з 10-ї до 15-ї години, з перервою з 12-ї до 12.30, у середу і п'ятницю -- з 10-ї до 14-ї години. У п'ятницю також відбудуться година запитань до уряду і розгляд депутатських запитів.

17 липня 2020 року відзначатимуть 30-річчя  ухвалення Декларації про державний суверенітет України, з нагоди чого буде проведено урочисте засідання Верховної Ради. Відповідний проект постанови депутати планують затвердити у четвер.

Перший заступник Голови Верховної Ради, Представник Президента у парламенті Руслан Стефанчук поінформував, що робоча группа продовжує опрацювання законопроекту про парламентську опозицію. І наступного тижня робота над цим законопроектом триватиме. "Ми почали виходити на перші бачення цього законопроекту, проводимо дискусію щодо проблемних точок, але в принципі є розуміння і підтримка усього парламенту щодо необхідності цього законопроекту і його основних положень", -- зауважив Р. Стефанчук.

Верховна Рада має об'єднатися і зробити все можливе, щоб оперативно ухвалити всі необхідні рішення, спрямовані на подолання наслідків повені у західних областях України, та щодо виплати постраждалим родинам компенсації, -- наголосила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк. "Це не окреме лихо певних областей, а стихійне лихо національного масштабу, -- сказала вона. -- І Верховна Рада має діяти консолідовано, за потреби невідкладно внести зміни до держбюджету-2020 для виділення допомоги постраждалим регіонам". Парламентарій також закликала уряд та Міносвіти оперативно вирішити питання про участь у ЗНО всіх дітей, які фізично не змогли дістатися до пунктів проведення ЗНО через наслідки паводків. Зокрема, в Івано-Франківській області понад сто дітей були заблоковані. Важливим також є проведення ІФА-текстів для вчителів та інструкторів під час проведення ЗНО.

Олена Кондратюк також поінформувала, що 23 червня відбулося засідання Парламентської асамблеї Україна -- Польща, яке вперше проводилося в онлайн-режимі, у ньому взяли участь депутати Верховної Ради та Сейму, посли та урядовці. Учасники асамблеї погодили текст декларації, яку планують офіційно підписати у жовтні цього року в Польщі. "Польща -- наш стратегічний партнер на шляху до ЄС і НАТО, під час асамблеї домовилися також координувати зусилля для протидії COVID, питання захисту соціальних і трудових прав трудових мігрантів, облаштування пунктів пропуску на кордоні", -- зауважила політик.

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко нагадав, що у парламенті створено робочу группу для опрацювання проектів постанов щодо проведення місцевих виборів у жовтні цього року. Він наголосив, що вибори мають відбутися максимально чесно і з урахуванням епідеміологічної ситуації, необхідно забезпечити виборчі дільниці засобами індивідувального захисту та дезінфекції. Для цього пропонується схвалити законопроект № 3712. На годину запитань до уряду фракція "Слуга народу" запропонувала заслухати інформацію уряду про подолання наслідків повені, запросивши до парламенту виступити Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. У "Слузі народу" також наполягають на невідкладному схваленні законопроекту про державну службу щодо кадрового резерву і поновленні конкурсів на вакантні посади держслужби.

Співголова фракції "Опозиційна платформа -- За життя" Юрій Бойко вкотре висловив думку, що парламент живе ніби окремим від усієї країни життям. Політик розповів, що під час зустрічей у регіонах побачив, що людей турбують зовсім інші питання -- децентралізації, перекроювання кордонів областей і районів, громад, закриття сільських шкіл, питання зарплат медиків, підтримки промисловості, дешевих кредитів, зменшення податків. Політик висловився за відправку уряду у відставку і формування нового його складу.

Співголова фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко привітав рішення Європейської Ради про продовження санкцій проти Російської Федерації за невиконання Мінських домовленостей. Політик наголосив на потребі виділення державної допомоги областям, які постраждали від повені, оскільки це стихійне лихо -- найбільше за останні 50 років, а люди терміново потребують допомоги, зокрема й фінансової, а ті родини, помешкання яких було повністю зруйновано, мають отримати нове житло. Петро Порошенко запропонував не відкладати на п'ятницю, а вже сьогодні заслухати у парламенті прем'єра і внести зміни до бюджету, сформувати орган парламентського контролю за використанням кожної копійки державних коштів. Фракція "ЄС" вирішила перерахувати свій одноденний заробіток постраждалим і Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Про потребу схвалення змін до бюджету для виділення допомоги постраждалим від повені говорила і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Хоча уряд ще досі жодного відповідного документа до парламенту не подав. Тимошенко нагадала, що під час повені 2008 року було виділено мільярд доларів на подолання наслідків стихії. Нині зруйновано і пошкоджено 700 км доріг, майже 360 мостів, дамб, підтоплено 4500 будинків, пошкоджено посіви у фермерів та аграрних підприємств.

"У депутатів накопичилося дуже багато запитань, зокрема, і щодо ефективності використання коронавірусного фонду, -- заявив голова фракції "Голос" Сергій Рахманін. Він також наполягав заслухати якомога швидше уряд у парламенті. "Бо виявилося, що ці гроші використовуються вкрай неефективно", -- сказав С. Рахманін.

Співголова депутатської групи "За майбутнє" Тарас Батенко висловив застереження щодо президентського законопроекту про судову реформу № 3711.

Депутат-мажоритарник із Львівщини Павло Бакунець (ДГ "Довіра") розповів, що нині залишаються підтопленими майже 70 населених пунктів та понад 300 км доріг.

"Повінь -- це не лише проблема Західної України, а й загальнонаціональне лихо, велика трагедія для сотень українських сімей, а з огляду на зміну клімату можемо припустити, що такі ситуації, на жаль, можуть повторюватися", -- сказав депутат, наголосивши на потребі проведення аудиту лісового господарства, запровадження ефективнішого контролю та відповідальності за вирубку лісів, переглянути практику будівництва гірських доріг -- зводити їх не поблизу гірських річок, щоб їх не затоплювало.

Погоджувальна рада вирішила обговорити під час години запитань до уряду питання кадрової політики, боротьби з коронавірусом і подалання наслідків паводків у західних областях.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запевнив, що парламент готовий працювати у будь-який момент і скликати позачергове засідання у будь-який час доби і тижня -- для схвалення законодавчих ініціатив від Кабінету Міністрв, зокрема й за процедурою "ед хок".

Більше фото тут.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.