Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на брифінгу заявив, що він не підтримує висловлювання голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, зокрема, щодо «дітей низької якості». Глава парламенту закликав народних депутатів виважено підходити до кожного слова, сказаного в ефірі та під час спілкування з людьми.

«Галина Миколаївна багато правильних речей робить, зокрема, і в комітеті, але ділити людей в українському суспільстві на тих чи інших, м’яко кажучи, не варто, — сказав Дмитро Разумков. — Мені здається, що вже не раз вона озвучила свою позицію і попросила вибачення».

На запитання, чи має Г. Третьякова скласти повноваження голови парламентського комітету, Дмитро Разумков відповів, що поки що до нього не зверталися депутатські фракції та групи щодо цього. Він нагадав, що згідно з Регламентом Верховної Ради, або депутатська фракція може відкликати голову комітету з посади, або це може відбутися за власною ініціативою парламентарія. А саме рішення може бути ухвалено винятково Верховною Радою — голосуванням у сесійній залі на пленарному засіданні. «Голосуванням, якщо 226, таке рішення може бути прийнято, але станом на сьогодні таких ініціатив ані від Галини Миколаївни, ані від фракції «Слуга народу» не надходило», — сказав глава парламенту.

Як парламент працюватиме влітку в проміжок часу між сесіями? Дмитро Разумков не виключив скликання позачергових пленарних засідань у разі потреби. «Наскільки мені відомо, більшість народних депутатів продовжуватимуть працювати — хто в себе на округах, хто за місцем проживання — і проводитимуть багато інших речей, пов’язаних із роботою народного депутата, це не лише засідання комітетів чи Верховної Ради, — сказав глава парламенту. — У зв’язку із ситуацією із коронавірусом навряд чи хтось далеко від’їжджатиме за кордон, і якщо буде необхідність зібрати Верховну Раду, у нас є механізм — це позачергова сесія Верховної Ради, вона скликається на вимогу 150 народних депутатів або Президента України. Є два варіанти. Якщо бачитимемо, що необхідно провести таке засідання, а сьогодні таку ініціативу в повному обсязі підтримують усі депутатські фракції та групи, за потреби всі готові будуть приїхати і провести позачергову сесію. Тому на життєдіяльність держави те, що закінчується третя сесія Верховної Ради, а 1 вересня розпочнеться четверта сесія, це жодним чином не вплине».

Голова Верховної Ради також повідомив, що під час години запитань до уряду у п’ятницю народні депутати хочуть заслухати план дій уряду щодо боротьби з наслідками повені на заході держави, а також ще два питання — використання коштів із коронавірусного фонду та кадрові призначення в уряді. «Бо ситуація непроста і нам треба розуміти, які є механізми у Кабінету Міністрів, як протистояти цій загрозі, чи вистачає коштів і чи ефективно вони використовувалися», — зауважив Дмитро Разумков.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.