Досі Чернівці отримували воду з Пруту та Дністра, а нині всіх перемкнули виключно на дністровську.

Напевно, через це з кранів у квартирах тече або брудна вода, або синього кольору (можливо, через передозування коагулянтів).

Як повідомив начальник КП «Чернівціводоканал» Борис Максимюк, якому містяни дошкуляють через це найбільше, аварія масштабна, у селі Біла повністю затопило та замулило підземний водозабір, насосну станцію та десять фільтраційних басейнів. Також зруйнована захисна дамба і під’їзна дорога. За його словами, на відновлення водозабору з Прута потрібно 6 млн грн. «Чернівціводоканал» цих грошей не має, тому проситимуть їх з міського бюджету. Вже підготували кошторисну документацію і скерували її до міської ради. Без фінансування ремонту запустити роботу на станції не зможуть.

Це невеселі новини для чернівчан, де якість води, що її постачає водоканал, і в спокійні часи бажала кращого.

Тим часом у міськраді підрахували, що завдані повінню збитки місту становлять майже 21 млн грн. Таку суму затвердила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Якщо точно, то загальна сума завданих збитків сягає 20 млн 835 тис. 767 грн. Бо внаслідок підняття рівня води в річках Прут і Потіт у межах Чернівців підтоплено чимало. Затоплено частину ринків «Калинівський» і «Добробут». Розмито окремі автомобільні дороги, замулено річки, пошкоджено водоперепускні, зливові та каналізаційні мережі.

Через це міська рада Чернівців звернулася до голови ОДА Сергія Осачука з проханням, щоб він доніс зазначену суму збитків до Прем’єр-міністра України.