630,9 гектара лісів у межах Державного підприємства «Володимирецьке лісове господарство» отримали статус пралісів, квазіпралісів та природних лісів за висновками експертів із лісівничих питань Українського товариства охорони птахів та лісівників Рівненщини.

Нагадаємо, що торік розпочав роботу спільний транскордонний (Україна — Білорусь) проект «Полісся — дика природа без кордонів». Одним із його результатів стала ідентифікація пралісів, квазіпралісів та природних лісів. Під час проекту також було виявлено цілісний масив природного лісу загальною площею 259,8 гектара. Камеральні роботи з ідентифікації цієї лісової території розпочаті торік у вересні, а польові обстеження провели наприкінці травня цього року експерти згаданого товариства.

Раніше на цих територіях було верхове болото, однак у зв’язку з потеплінням рівень ґрунтових вод знизився до позначки 30 сантиметрів, тому поступово змінився і гідрологічний режим. Це сприяло поліпшенню росту сосни та берези. Тепер у цьому 120—160-річному деревостані найбільші дерева сосни діаметром 40—42 сантиметри, заввишки 22—24 метри. Це унікальний для Полісся ліс, оскільки не має подібних.

Будь-які рубки у такому лісі можуть призвести до заболочення ділянки і втрати стійкості деревостану, а у подальшому до всихання лісового масиву. Ці ліси є еталонними, а тому потребують повного збереження і заповідання.

Фото надано автором.