Громадянським правом — брати участь у виборах — у Німеччині можуть скористатися усі повнолітні громадяни старші за 18 років, незалежно від їхнього майнового стану, освіти та політичних поглядів. А ось міністр юстиції ФРН Крістіне Ламбрехт вважає, що вік виборців можна знизити до 16 років.

В інтерв’ю газеті Neue Osnabrucken Zeitung вона розмірковує: «Дуже велика частка молодих людей нині зацікавлена тим, яким буде їхнє майбутнє, кому його можна довірити. Це — позитивні зміни, які дають підставу знизити виборчий вік до 16 років».

Утім, усі рішення щодо зміни виборчого права ухвалює парламент. Ламбрехт як міністр юстиції не вноситиме такий законопроект, але якщо він з’явиться, то вона його підтримає. Хоч і не впевнена, що так само вчинять і партнери по коаліції. Але Ламбрехт повідомила, що зниження виборчого віку до 16 років стане частиною передвиборної програми Соціал-демократичної партії Німеччини, членом якої вона є.

Заява Крістіне Ламбрехт спричинила дискусії і серед однопартійців, і серед представників усіх партій. У такої ідеї чимало опонентів, адже вважається, що в 16-річних протестні настрої значно вищі, ніж у громадян старшого віку. Тож цілком можливо, що голосувати вони будуть «серцем, а не головою», або ж просто через протест і здебільшого за кандидатів від опозиційних партій.

Деякі інші парламентарії вважають, що коли довірити 16-річним підліткам приймати політичні рішення, то слід обговорювати і їхню дієздатність, а також кримінальну відповідальність з такого само віку. Як і дозволяти купівлю нерухомості. Було б нелогічно дати право приймати політичні рішення, коли в інших сферах повноліттям залишиться 18 років.

Але нехай там як, а заява міністра юстиції викликала резонанс не тільки в політикумі, а й у суспільстві.

Берлін.